Ledare

Nu verkar det som att Mukwege hört Gud tala

Kommentar: Den här världen behöver fler politiker med hjärta, erfarenhet och kunskap

Det var med allvarsrösten Denis Mukwege i januari i år förmanade svensk kristenhet att ta Mose, Samuel, Elia, Daniel och Jeremia som föredömen för att agera i sociala, moraliska och ekonomiska frågor – och att inte låsa in sig i bönerummen. Och visst har fredspristagaren rätt i att kyrkan inte kan vara neutral i den här världen. Med hans egna ord har kyrkan uppdrag att vara ”med och forma ett samhälle där det är gott och bra att leva”.

På frågan om han kunde tänka sig att ställa upp som presidentkandidat i sitt hemland, DR Kongo, sa Mukwege då till Dagen att han lyssnade in Gud och ville vara lyhörd för hans ledning. Nu verkar det som att Gud har talat.

Många har efterfrågat hans kandidatur och nu kom beskedet: den 68-årige gynekologen och pingstpastorn ställer upp i presidentvalet. Valet, som planeras till december i år, genomförs i ett land svårt präglat av långvariga konflikter och stort lidande, inte minst bland barn och kvinnor. Med sin långa erfarenhet från att ha vårdat tiotusentals överlevare av sexuellt våld som läkare vid Panzisjukhuset, som drivs av den lokala pingströrelsen Cepac med stöd av bland annat PMU, kan Mukwege med en trovärdighet som få andra tala för dem som hårdast utsätts för krigets fasor – om solidaritet, jämställdhet, försoning, frihet, rättvisa, sanning och integritet.

Partipolitik är inte en självklar väg för alla, men helt klart är att den här världen behöver fler politiker med samma hjärta, erfarenhet och kunskap som Denis Mukwege. Och fler presidenter.


Fler artiklar för dig