Ledare

De kan bli Årets opinionsbildare 2023

Vem har på kristen grund och på ett föredömligt sätt gjort avtryck i samhällsdebatten under 2023? Så lyder kriterierna för Årets opinionsbildare. Svaret får vi på DagenGalan den 11 november som i år äger rum i Frihamnskyrkan i Göteborg och sänds via Dagen.se. Här är de nominerade:

Susanna Birgersson

Nominering: För att hon i sina texter återkommande och med självklarhet lyfter fram kristen tro med såväl stringens som relevans. I tider när tron misstänkliggörs i det offentliga samtalet och ständigt trycks tillbaka till den privata sfären bidrar Susanna Birgersson inte bara till att synliggöra den kristna trons betydelse för människovärdet och bidrag till samhällsbygget utan också att ge inspiration och mod till andra i svensk kristenhet till att låta tron få en naturlig och central plats i samhällsdebatten även om det kan kosta på.

Susanna Birgersson

Susanna Birgersson, född 1978 och uppvuxen i Göteborg, har varit ledarskribent och krönikör i flera tidningar, bland annat Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Axess, Kvartal, Bulletin och Expressen. Hon har bland mycket annat skrivit om abort, surrogatmödraskap, antisemitism, invandring och skillnaderna mellan Sverige och Danmark. Hennes texter handlar återkommande om den ideologiska, filosofiska och existentiella sidan av politiken och har ofta fokus på familjepolitik och barnperspektiv. Susanna bor i Åhus med sin man och sina tre pojkar, tre, fem och sju år gamla, och har varit frilansande skribent under den större delen av tiden som mamma.

Emil Mattsson

Nominering: För att han som nytänkande ledare för den ideella organisationen Räddningsmissionen hade modet att ta över den kritiserade Römosseskolan som tidigare drevs med muslimsk profil i Gårdsten utanför Göteborg. Trots utmaningar med Communityskolan höll han fast vid sin övertygelse att kyrkor behöver finnas i skolor, särskilt i utsatta områden, för att ge barn både ökade livschanser och goda kunskaper för livet. Med Räddningsmissionens breda förankring bland kyrkor och med ett stort antal verksamheter som ger människor i social utsatthet hopp och tro visar Emil Mattson i ord och praktisk handling på den kristna trons livsförvandlande kraft.

Räddningsmissionen startar sin första skola i Göteborg nästa år, berättar direktorn Emil Mattsson.

Emil Mattsson, född 1972, utbildade sig vid Göteborgs universitet till gymnaiselärare i religion, samhällskunskap och musik. Emil är även musik- och lovsångsledare i Saronkyrkan, gift med Monika och har tre barn, älskar friluftsliv och spelar dragspel. Han har varit rektor på Mikael Elias teoretiska gymnasium innan han 2012 blev direktor för Göteborgs Räddningsmission. I dag bedriver den ideella organisationen ett 30-tal verksamheter, bland annat skyddat boende, stöd till barn till frihetsberövade, butiker som tar rätt på matsvinn, arbetsträning och uppsökande verksamhet för att motverka trafficking.

Maria Viklund

Nominering: För att hon vågade ta risken att distribuera filmen Jesus Revolution i ett av världens mest sekulariserade länder. Tack vare hennes arbete, och tillsammans med andra engagerade, mobiliserades enskilda och kyrkor över hela Sverige så att filmen kunde gå upp på biografer och toppa filmtoppen efter sin första vecka. Genom sin insats blev Maria Viklund en viktig nyckelspelare för att filmens berättelse om hur kristen tro kan förändra liv, inte bara i 1970-talets Kalifornien utan även i dagens Sverige, fick nå och beröra tiotusentals svenska biobesökare under hösten 2023.

Maria Viklund, projektledare för Barfota Production.

Maria Viklund, född 1973 i Kungälv, är utbildad sjuksköterska och har ägnat en stor del av sitt liv åt att ge evangelium på ett kreativt sätt till barn. Maria är gift med Henrik och har fyra barn. Maria har arbetat inom församling och organisationen King’s kids och har läst dramapedagogik och teaterstudier på Göteborgs universitet. Ända sedan gymnasiet har Maria sysslat mycket med teater, men 2015 gjorde hon sitt första filmprojekt: Hjältar och hjälpare. I januari 2023 hade hennes film Barfotarop premiär, en film om barnens roll i den tidiga väckelsen. När Maria fick frågan om att distribuera filmen Jesus revolution i maj 2023 tog hennes bolag uppdraget och blev ansvarig utgivare så att filmen blev tillgänglig för biografägarna i Sverige att visa den.

Fler artiklar för dig