Ledare

Kyrkorna behöver en realistisk syn på våldet

Fredrik Wenell: Krig försvinner inte för att det är långt bort

Våld är universellt. Det har alltid funnits. Det går därför inte att låtsas som om att krig är ett undantag från en annars fredlig värld och kristna behöver ha en realistisk syn på våldet. Det menade den franske sociologen, rättsvetaren och teologen Jacques Ellul (1912–1994). Han konstaterar också att i princip alla stater och regimer är grundade genom våld. Sett ur en mänsklig synvinkel tycks krig vara i det närmaste något naturligt.

Vi lever i en tid när det inte är svårt att ge Ellul rätt.

I skuggan av Hamas bestialiska angrepp på civila och gängvåldet som skördar oskyldiga offer i vårt land är det lätt att glömma andra våldsspiraler som fortfarande skördar offer, vilket spelar Vladimir Putin i händerna.

Det tar numera allt längre tid att scrolla ner på Dagens Nyheters sida för att kunna läsa om Putins krig mot Ukraina. DN rapporterar (22/10) om att närmare 300 000 ryska soldater dödats eller skadats. I mitten av augusti beräknades motsvarande siffra på den ukrainska sidan vara 200 000. Ukrainare som offrat sina liv för att försvara sitt land. Det motsvarar alla invånare i Malmö och Örebro tillsammans.

Kan du minnas när du senast hörde om att militären i Myanmar fortfarande begår fruktansvärda övergrepp mot civilbefolkningen? Det har nu gått 32 månader sedan juntan med våld tog över makten. Två år in i konflikten hade närmare 3 000 civila dödats av dem som egentligen borde skydda dem. Till det ska läggas att en miljon män, kvinnor och barn befinner sig på flykt.

Då är inte någon av de andra konflikterna som härjar ens nämnda – DR Kongo, Sydsudan, Donbass, Jemen – för att nämna några. I maj 2022 befann sig enligt UNHCR 100 miljoner personer på flykt undan krig, våld och kränkningar av mänskliga rättigheter. Det är inte färre i dag.

Det är mödrar, fäder, barn, mormödrar och vänner med drömmar som inte lägre får se solen gå upp, i krigsrapporteringen blir de anonyma siffror i statistiken.Det finns förmodligen förklaringar till varför vissa konflikter hamnar allt längre bort från strålkastarljuset. Mönstret tycks vara avstånd – geografisk eller tidsmässigt. Ju längre bort desto mindre uppmärksamhet.

I krigens ständiga närvaro är det lätt att bli uppgiven.

Krig har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

—  Fredrik Wenell

Men det hjälper ingen att ge upp. Freden kommer till slut att upprättas, det vet kyrkan, men ännu är vi inte där och under tiden behövs en realistisk syn på våldet. Krig har alltid funnits och kommer alltid att finnas, på den här sidan om evigheten. Frågan handlar om hur det bästa motståndet mot våldet ser ut så att det kan hållas i schack?

Mitt i denna våldsamma värld har kyrkan ett unikt uppdrag – att vittna om det slaktade lammet och ta de förtrycktas parti genom att alltid vara en nagel i ögat på dem som för tillfället har makten. Det gör kyrkan bäst genom att påminna om att alla människor får sitt värde, utan undantag, av att vara skapade till Guds avbild. För är det något kyrkan vet är att att där människovärdet hålls högt ligger våldet åtminstone lite längre bort.

Fler artiklar för dig