Ledare

Välkommen balans av biskoparna

Kommentar: Viktigt uttalande om Israel och Hamas av Svenska kyrkans biskopar

Det är inte varje dag man ser ett väl avvägt uttalande från Svenska kyrkan om Israel och Palestina. Men det uttalande som biskopsmötet gjorde nyligen är tydligt i sitt fördömande av Hamas attacker mot civila, fortsatt raketbeskjutning mot Israel och kidnappningar samtidigt som det slår fast att Israel har rätt att försvara sina medborgare. Uppmaningarna till Israel om att skydda civila och tillåta humanitära pauser i Gaza är helt rimliga, så också att världens stater ska verka för en rättvis fred.

Som Dagens ledarsida skrev nyligen är det nödvändigt att skydda civila på båda sidor och att inse att den dag Hamas släpper gisslan och lägger ned vapnen är det nuvarande kriget över. Palestina förtjänar frihet från terrorstämplade Hamas, vilket varje vän av Palestina måste inse. Det är lätt att förstå att den israeliska ambassadören till Sverige reagerar med tacksamhet över uttalandet - och viss förvåning. Biskoparnas balanserade ord blir viktigt i hela kyrkan - och även utanför dess väggar. Det är bara att instämma i deras uppmaning om att be för frid och fred i hela regionen. Ja och amen till orden från Psaltaren: “Sky det onda och gör det goda, sträva efter att hålla fred”.

Fler artiklar för dig