Ledare

Stora utmaningar för små partier

Kommentar: Hur ser framtiden ut för MP och L?

Såväl Liberalerna (i Linköping) och Miljöpartiet (i Örebro) hade i helgen sina respektive partikongresser. Även om partierna står långt ifrån varandra politiskt delar de liknande utmaningar opinionsmässigt: väljarna verkar väldigt ointresserade av MP och L.

Miljöpartiet, som länge slitit med självbilden om de vill regera eller agera politisk oppositionell profetröst, hamnade i Socialdemokraternas skugga under regeringssamarbetet. Det är inte ovanligt för mindre partier, något även Liberalerna nu får känna på. KD, M och L sitter i regering och samarbetar med SD. Det var inte heller självklart för partiet, som länge varit kluvet till att samverka med Sverigedemokraterna. Men likväl har man nu ministerposter och kämpar i hård motvind för att få medieutrymme.

Som brukligt för småpartier är det inte ovanligt att stödet är lägre mellan val, men att det ökar när man får mer möjlighet att prata sin egen politik. Liberalerna kan vara glada om de får över tre procent i opinionsmätningarna. Miljöpartiet om de får över fyra. Mest fokus under helgen blev inte oväntat på valet av nytt språkrör i MP där valberedningens val vann med minsta möjliga marginal – en röst. Det är inte direkt strålande utsikter för Daniel Helldén att kunna samla och mobilisera partiet. Nej, eftersmaken från helgen är nog för både L och MP mer huvudvärk än segeryra.Fler artiklar för dig