Ledare

Sveriges radio går emot sitt eget uppdrag

Kommentar: Helt fel att lägga ned Människor och tro i den här tiden

I tider när alla behöver spara, så också skattefinansierade verksamheter, är det fullt förståeligt att Sveriges radio behöver se över sina kostnader. Besparingar så stora som 250 miljoner kronor kommer inte att gå omärkligt förbi. Men det här är också tider då Sverige har större behov än någonsin förr av att förstå hur tro och religion kan ha så en fundamental inverkan på människors liv, ideologiska ställningstaganden och val.

Vet inte Sveriges radios och P1:s ledning att vi lever i ett pluralistiskt land där inte minst integration och samhällsgemenskap är beroende av att vi bättre förstår vad som djupast driver och påverkar oss som människor – som religion? Som kultur? Som tro? Beslutet att lägga ned radioprogrammet Människor och tro i en tid då det behövs som bäst väcker frågor om Sveriges radio ens förstår sin samtid. Än mindre sitt eget uppdrag. Det är oroväckande.

Nej, det är inte tillräckligt att bevaka tro och religion via utrikespoddar, konflikt- eller vetenskapsprogram. Det visar på en förlegad syn på såväl samhälle, religion och en alltför grund analys av sitt eget uppdrag som public service: att programmen ska spegla mångfalden. Religion kan vara, men är inte enbart konflikt. Religion kan vara utrikes, men finns och är i allra högsta grad relevant även inrikes.

Nedläggningsbeslutet är, hur man än vrider och vänder på det, enfaldigt. Gör om, gör rätt, Sveriges radio!

Fler artiklar för dig