Ledare

Josef Barkenbom förlorade i rätten – vad händer nu?

Ledarpodden. Dom har fallit i fallet Josef Barkenbom mot Solna pingst, vilket analyseras tillsammans med Thomas Österberg

Nyligen har dom fallit i pingstpastor Josef Barkenboms stämningsansökan mot forna arbetsgivaren Solna pingst, vilket är temat för veckans Ledarpodden. 2022 lade Barkenbom, då anställd som pastor i församlingen, upp ett inlägg i sociala medier där han inbjöd till omvändelseterapi. Senare har Barkenbom menat att inlägget var skämtsamt och ironiskt menat.

Klippet kom att få spridning och omfattande kritik. Barkenbom arbetsbefriades kort därefter, och kom senare att sägas upp på grund av arbetsbrist. I sin stämningsansökan, som domstolen nu behandlat, menade Barkenbom att han blivit av sitt jobb på grund av att han stått upp för klassisk kristendom.

I veckans Ledarpodden undersöks frågan noggrant: Den juridiska processen och vad som kommer följa därav. Vilka allierade, i form av finansiär Kjell Roger Holmström, som stått vid Barkendoms sida. Och även hur församlingsmedlemmarna i Solna Pingst har upplevt processen, och om viljan att gå vidare.

En av frågorna som vänds på i podden är om kyrkor kan styras av politiker och stat när det finns ett bidragsberoende med i bilden. Finns det risk att kyrkor låter teologin dikteras av plånboken?

Medverkar gör opinionsredaktör Frida Park, ledarskribent Steven Crosson och Thomas Österberg, journalist på Dagen som rapporterat om ärendet.


Fler artiklar för dig