Ledare

Blodig julhelg för Nigerias kristna

Kommentar: Kristna bönder dör och världssamfundet har ett ansvar

Under julhelgen dödades minst 160 personer och över 300 skadades i Nigeria, uppger The Guardian. Målet med attacken tycks ha varit att döda kristna jordbrukare i regionen. Förutom ekonomiska, etniska och religiösa slitningar mellan kristna bönder och muslimska herdar i Plateau provinsen pågår det även en inom-islamistisk maktkamp mellan Boko Haram och andra grupper med band till Islamiska staten.

Ingen enskild organisation har ännu tagit på sig dåden, i vad som visat sig vara en organiserad attack på civila, många kristna jordbrukare. På social medier sprids nu videoklipp på mördade nigerianer. Bilderna är oerhörda. Män. Kvinnor. Barn. Blodiga och lämnade i det öppna. Vad dödssiffran kommer stanna på är oklart.

Att det finns en religiös dimension i konflikten i Nigeria, som både huvudsakligen består av en kristen befolkning i syd och en muslimsk i norr, står klart. Det är inte första gången som islamistiska krafter är inblandade för i mord och våld. Röster höjs nu att den nigerianska staten behöver skydda sina medborgare, kristna såväl som muslimer.

Flera av de islamistiska grupperna som verkar i Plateau finns också på andra platser i Afrika, Mellanöstern och är verksamma på flera andra platser i världen. Grupper som behöver motverkas. Av den nigerianska staten, visst, men också av världssamfundet. EU, FN och Afrikanska Unionen (AU) har en skyldighet att skydda de värnlösa.

Fler artiklar för dig