Ledare

Äntligen är jullovet slut

Frida Park: Fler barn än någonsin ringde till Bris för att få stöd

Fler samtal än någonsin. Det är facit efter jullovet hos Barns rätt i samhället (Bris) som utökat sina öppettider för att kunna ta emot sorgen, frustrationen och utanförskapet hos barn under jul och nyår. Ofta handlar samtalen om missbruk, om föräldrar som är påverkade. Av julfrid, glittrande barnögon och skratt och lek blev det inte mycket av för dessa barn. 2 600 barn ringde för att få stöd. Hur många fler, som inte vågade eller kunde ringa, upplevde samma sak?

Omkring vart femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med missbruksproblem. Det är dessa som bör bäras i åtanke när politiker har att ta ställning till Systembolagets framtid kontra gårdsförsäljning.

Oavsett utgången i den frågan finns det arbete att göra för att förebygga missbruksproblem i familjer. Förskola och skola som möter barn är skyldiga att göra en orosanmälan vid misstanke att barn far illa. Men det förutsätter att medvetenhet kring vad riskbruk är.

Inför varje jul pågår det kampanjer som vill uppmärksamma behovet av en vit jul – att så många barn upplever obehag och otrygghet när föräldrar tar till alkoholen. Och varje jul möts kampanjerna av högljudda röster som vill försvara julsnapsen – det är inte ”bruket” som är problemet utan ”missbruket”. Men gränsen mellan ”bruk” och ”riskbruk” är dock tunn. Och tänk om lika stor möda skulle läggas på att försvara de barn som många gånger ingen egen röst har.


Fler artiklar för dig