Ledare

Busch “duckade en kula” men binder ris åt sin egen rygg

Ledarpodden: Djupanalys av läget i Kristdemokraterna efter petningen av Skyttedal

Det rör sig i politiken. Europaparlamentariker Sara Skyttedal (KD) har blivit petad – igen – som förstanamn på KD:s EU-lista. Den TV-såpa, som man kan likna Kristdemokraternas interndemokrati, snurrar vidare, som ledarsidan redan kommenterat. I hennes ställe föreslås nu den tidigare opinionsbildaren och moderaten Alice Teodorescu Måwe att stå som toppnamn.

Skälet till Skyttedals petning är att hon sonderade möjligheten att gå över till Sverigedemokraterna efter att hon petades från förstaplaceringen (första gången). En händelse som slog ner som en bomb. Men kommer allmänkonservativa väljare tilltalas av det nya toppnamnet? Och vad säger Skyttedal-gate om Ebba Buschs ledarskap?

För att reda i alla turer, vem som gjorde vad när, varför och vad som kommer hända nu samlas delar av ledarredaktionen för ett samtal i Ledarpodden. Samtalar gör chefredaktör Felicia Ferreiria, opinionsredaktör Frida Park och ledarskribent Steven Crosson.

Under podden avhandlas frågan hur väl Teodorescu Måwes politiska kompass och värderingar stämmer överens med sitt nya partis, vad Ebba Busch egentligen menar när hon säger att Kristdemokraterna ska bli av ”tyskt snitt” samt hur det egentligen är ställt med partikulturen i folkrörelsepartiet KD?

Nämns gör bland andra: Gert Fylking, Jokkmokks-Jokke, Angela Merkel, Charlie Weimers, Julia Dreyfus, Alf Svensson och Alice Timander.

Fler artiklar för dig