Ledare

Moderaten frälser KD efter Sara Skyttedals SD-svek

Frida Park: Hur mycket kristdemokrat hon är spelar mindre roll – för nu

Kristdemokraternas förtroende för Sara Skyttedal är nu förbrukat. Visserligen har det länge varit i gungning. Hon har alltid varit en kontroversiell person som gjort politiska utspel som fått mången kristdemokrat – och väljare – att sätta i halsen. Men hon har också varit skicklig i att balansera på den berömda slaka linan. Många av hennes uppseendeväckande utspel har sedan blivit kristdemokratisk, och svensk, politik. Och hon har varit en av de mest tongivande i partiets högergir.

Men hennes framträdande i SVT:s 30 minuter i januari för ett år sedan, där hon trots order från högsta ort berättade att hon brukat cannabis och att hon ville legalisera bruket, väckte starka reaktioner. Hennes möjligheter att väcka väljarstöd för sitt utspel var mikroskopiska – och om medborgarna är ovilliga att legalisera knark är kristdemokratiska väljare det i än högre grad.

Hur mycket kristdemokrat är då Kristdemokraternas nya toppnamn?

—  Frida Park

I samma veva polisanmälde Skyttedal dåvarande partisekreteraren Johan Ingerö för sexuellt ofredande (som skulle ha inträffat ett par år tidigare). Anmälan lades ned men Ingerö fick i turerna som följde avgå och Skyttedal fortsatte i EU-parlament och ställde upp i partiets provval med den uttryckliga viljan att få leda valkampanjen 2024. Det misslyckades. Till en början.

Provvalet visade det många redan visste – inom partiet saknades brett förtroende för Skyttedal, något hon själv uttalade sig om när hon i stället för att acceptera att vara andranamn på EU-listan valde att dra tillbaka sin kandidatur. David Lega som vann provvalet föreslogs som förstanamn. Det fick Skyttedalssympatisörerna inom partiet – som återfinns högerut inom Kristdemokraterna – att inleda en kampanj som, ur kristdemokratiskt mått mätt, inte var helt snyggt skött. Men när listan skulle fastställas vann Skyttedal ändå omröstningen – troligen för att den topptrio som föreslagits sågs som namn som inte kunde nå ut bland väljare och inte genom den inom KD högt älskade och värderade tv-rutan.

Det varken partiledning eller ombud visste då var att Sara Skyttedal redan tagit kontakt med högsta toppen inom Sverigedemokraterna och frågat om möjligheterna att få kandidera för dem. Det höll hon nogsamt tyst om. Situationen känns igen från Charlie Weimers omtalade avhopp till SD bara dagar före valet 2018. Men för ett par dagar sedan höll KD:s partistyrelse sammanträde där de svekfulla korten lades på bordet. Skyttedal petades och Ebba Busch väninna Alice Teodorescu Måwe kliver in. Till alla (nåja: många) kristdemokraters förtjusning.

Alice Teodorescu Måwe, tidigare politisk chefredaktör för Göteborgs-Posten, jurist och huvudsekreterare för Moderaternas nya idéprogram är en känd högerdebattör som i många frågor kan jämföras – men inte likställas – med Sara Skyttedal. Hon var under några få månader politisk chefredaktör för högertidningen Bulletin men avgick efter en konflikt med ägarna. Kunnig, välkänd, van att sitta i tv-soffor – förankrad bland högerväljare, inte minst Moderaterna. Hur mycket kristdemokrat är då Kristdemokraternas nya toppnamn?

Men det är en fråga få kristdemokrater vill fördjupa sig i en dag som denna. I dag är Alice Teodorescu Måwe frälsaren som räddade Kristdemokraterna från en EU-valsundergång. Hennes kristdemokratiska förankring är sekundär. För nu.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar