Ledare

Snart (?) är kanske Sverige med i Nato

Kommentar: Eventuellt - men bara förutsatt att inget oväntat sker

I och med att Turkiets parlament och president har skrivit under den svenska Nato-ansökan kvarstår endast Ungerns godkännande. Därefter har alla Nato-länder godkänt Sverige och alliansen utvidgas till 32 medlemmar. Sveriges flagga hissas utanför Nato-högkvarteret i Bryssel.

Det ungerska parlamentet har dock vinteruppehåll och öppnar först den 26 februari. Om parlamentet inte extrainkallas, vilket delar av oppositionen nu vill, kan grönt ljus från Budapest få vänta en månad till. Minst.

Att vi ens är här, en stämpel från att Sverige släpper sin alliansfrihet, var det få som kunde förutse före Ryssland anföll Ukraina den 22 februari 2022.

Innan kriget var stödet för ett svenskt Natomedlemskap i princip dött både hos allmänhet och i politiken. 2021 stod dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) och sade att ”jag kommer definitivt aldrig att – så länge jag är försvarsminister – att medverka i en sådan process”. Några månader senare, lämnade de svenska regeringen in den svenska Natoansökan. Försvarsminister var även då Peter Hultqvist.

Men nu är vi ändå här. Nästan i alla fall. Det som många trodde skulle gå så smidigt men kom att bli en mycket segdragen historia. Och än kan premiärministrar ändra sig, Richard Jomshof få för sig att twittra eller något annat helt oförutsett att ske. Ännu kan någon ny liten tuva riskera att fälla hela Nato-lasset innan det dragits in i mål av regeringen Kristersson (M).

Fler artiklar för dig