Ledare

Fördumning att vilja stoppa Israel i Eurovision

Ledarpodden: Så påverkar terrorattacken i Israel och kriget i Gaza sångtävlingen

1 000 svenska artister krävde nyligen i ett upprop att Israel skulle bojkottas från sångtävlingen Eurovision Song Contest. I riksdagen har Vänsterpartiet föreslagit att Israels artist ska hindras från att komma in i Sverige och Malmö där tävlingen kommer gå av stapeln. På gator och torg demonstreras det mot Israel med antisemitiska slagord. I veckans avsnitt av Ledarpodden diskuteras Eurovision Song Contest och hur kriget mellan Israel och Hamas kommit att påverka sångtävlingen. Medverkar gör Fredrik Wenell, ledarskribent, Steven Crosson, ledarskribent och Jacob Zetterman, reporter – samtliga på tidningen Dagen.

Fredrik Wenell har tidigare skrivit om frågan om bojkott och är kritisk mot att Israel pekas ut, även om det finns skäl att vara kritisk mot hur kriget bedrivs. Dock är jämställandet av kriget i Ukraina och kriget i Gaza något som Wenell är kritisk emot. Israel är en demokrati som försvarar sig. Ryssland är inte är en fri och demokratisk stat utan en anfallare, vilket är en viktig skillnad.

Bland de artister som valt att gå en annan väg finns bland andra Carola, som i stället för att skriva under protestlistan lagt upp en bild på sig själv i en t-shirt med texten ”Bring them home” till stöd för de civila israeler som kidnappades av Hamas i terrorattacken den 7 oktober.

I samtalet går Jacob Zetterman in på hur uppställningen med tävlande artister ser ut. Flera länder, inklusive både Island och Luxemburg, kan komma att representeras av personer med kopplingar till antingen Israel eller Palestina. Zetterman resonerar även om hur tävlingen kan komma att politiseras i år.

Lyssna på hela avsnittet:


Fler artiklar för dig