Ledare

Aleksej Navalnyj död i diktaturens Ryssland

Steven Crosson: Vi gör alla gott i att påminna oss om vilken granne vi har i Putin

I slutet av förra veckan kom nyheten att den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har avlidit. Navalnyj var känd som en aktivist och jurist som ofta och med skärpa kritiserade korruptionen i Ryssland. 2020 blev han förgiftad med nervgiftet novitjok i ett mordförsök som den ryska staten antas ligga bakom. 2021 greps han och satt sedan dess fängslad, anklagad för bland annat förskingring.

Ännu är mycket oklart gällande helgens dödsfall. Enligt de ryska myndigheterna blev Navalnyj dålig under en promenad och kollapsade. Dödsorsak ska enligt officiella kanaler vara en blodpropp. Men bland de som menar att detta inte är hela sanningen återfinns bland andra Navalnyjs fru, Julia Navalnaja. Hon hävdar att omvärlden inte ska tro på något som kommer från ryska myndigheter eftersom staten har för vana att mörda och fördriva egna medborgare, om dessa skulle komma i vägen för Putins planer. Opposition, yttrandefrihet och demokratisträvanden göre sig icke besvär i Ryssland.

Bland de många frågetecknen kring dödsfallet finns bland annat oklarheter gällande var kroppen befinner sig. Men också gällande den korta tid som förlöpte mellan tidpunkt för dödsfallet och att ryska staten kommunicerade detta till omvärlden samt att det tidigare under fredagen varit ett stort pådrag med många bilar vid den straffkoloni där Navalnyj hölls fängslad.

En präst i St. Petersburg blev under lördagen gripen och bortförd efter att ha planerat en minnesgudstjänst för Navalnyj. Prästen, Grigory Mikhnov-Vaitenko, har sedan kommit att läggas in på sjukhus då han uppges har drabbats av en stroke. Den Ryska ortodoxa kyrkan var snabbt ute med att ta avstånd från Mikhnov-Vaitenko, vars uttalanden kyrkan menar att allmänheten ska ignorera. Kyrkan själv har dock återkommande kritiserats för att springa Kremls ärenden.

Samtidigt som den inhemska befolkningens friheter fortsätter att kränkas pågår också Putins krig i Ukraina. Det uppskattas att drygt 300 000 ryssar har dött eller skadats i kriget. På den ukrainska sidan beräknas runt 70 000 soldater ha dött och 120 000 skadats.

Putins Ryssland är ett av världens just nu största säkerhetshot. För Rysslands granländer, dit vi i Sverige gör klokt att påminna oss om att vi räknas, finns ingen respekt för självständighet och suveränitet. För de ryska medborgarnas rättigheter tas ingen hänsyn av regimen.

De fördrivs. De tystas. De mördas - likt Navalnyj.

—  Steven Crosson

Visst finns det fortsatt människor i Ryssland som kämpar för en demokratisk framtid och en fredlig samexistens med sina grannar. De som jobbar för att det orättfärdiga kriget ska få ett slut. Men dessa goda krafter blir allt färre. De fördrivs. De tystas. De mördas - likt Navalnyj. Detta av den egna egna staten som blir allt mer diktatorisk och totalitär och har förgreningar i allt från myndigheter till kyrka.

Det är i dagsläget svårt att se hur situationen i Ryssland, i alla fall kortsiktigt, skulle komma att förbättras. Så länge Putin är kvar vid makten kommer förtryck, krig och mördande att fortsätta. En situation som kräver en hög grad av vakenhet från alla.


Fler artiklar för dig