Ledare

Kan man verkligen vara introvert i kyrkan?

Ledarpodden: Här behöver ledare tänka till så att alla kan känna sig bekväma

I kyrkan ryms många olika människor med olika typer av personligheter. Ofta har det, speciellt i frikyrkliga sammanhang, funnits en naturligt plats för de utåtriktade. Men hur blir det för de mer introverta? De som är lite mer eftertänksamma och inte behöver lika mycket intryck. Har de en plats i kyrkan – eller behöver man i församlingarna tänka till så att även de som inte är extroverta känner sig välkomna?

För att diskutera detta sammanträder Ledarpodden med Frida Park, opinionsredaktör, Steven Crosson, ledarskribent, och inbjuden gäst Eleonore Gustafsson, pastor och gästkrönikör i Dagen.I podden lyfts flera exempel på hur det kan upplevas att vara mer introvert i en miljö som belönar och uppmuntrar det utåtriktade. Både som som ny i kyrkan och som ledare.

Eleonore Gustafsson berättar om ett tillfälle när hon sökte arbete som pastor i en församling men samtidigt var öppen med att hon behövde tid för reflektion och att ibland vara själv: “Vid ett tillfälle då hade jag en dialog med en församling där det blev ett nej. Motiveringen var att jag hade beskrivit mig som ‘osocial’, vilket man behövde vara i en stor församling. Visst är det så att man minglar runt under kyrkkaffet och pratar, men där tror jag att de tänkte fel”.

I podden diskuteras även hur församlingar kan tänka praktiskt för att skapa sammanhang och miljöer som tilltalar såväl introverta som extroverta personer.

Fler artiklar för dig