Ledare

Trump dömd men kandiderar ändå

Kommentar: När samhällskontraktet bryts ner i västerlandets mäktigaste nation skapar det ett oroande prejudikat

Den tidigare presidenten Donald Trump har dömts på alla åtalspunkter. I den rättegång som nyligen avslutats valde domstolen att fälla i varje av de 34 åtalspunkterna. Återigen blir Trump historisk – och inte på ett positiv sätt. Att tidigare presidenter döms för allvarliga brott sker inte ofta – att presidentkandidater döms och sedan fortsätter sin kandidatur är även det mycket ovanligt. Att en person som på allvar aspirerar på att leda Västerlandets mäktigaste nation är dömd för valfusk bådar inte gott för varken USA eller för andra demokratiska stater. Det blir ett moraliskt och politiskt prejudikat som är djupt oroande.

Påföljden meddelas först 11 juli men redan nu har Trump resonerat i intervjuer om vad konsekvensen skulle bli om han döms till fängelse eller husarrest. De flesta politiker hade vid det här laget stigit åt sidan – men den tidigare presidenten är ingen vanlig politiker. Och vissa Trump-väljare är inte heller vilka väljare som helst. De kommer troligen inte överge sin kandidat.

I TV-soffor sluter nu allierade till Trump upp. En misstänksamhet och i vissa fall fientlighet mot rättsväsendet sprider sig bland såväl kommentatorer som republikanska väljare. Att inte längre acceptera det gemensamma samhällskontraktet – som domstolar eller demokratiska val – kan dock få mycket allvarliga konsekvenser. Stormningen av Kapitolium gav en fingervisning om vilka krafter som kan släppas lös om den amerikanska stormen tilltar i styrka.

Fler artiklar för dig