Ledare

KD lyckades desarmera abortfrågan

LEDARPODDEN. Ledarredaktionen möts för att sammanfatta EU-valet

Nu är valet till Europaparlamentet så är över strålar Dagens ledarredaktion, Frida Park och Steven Crosson, samman i Ledarpodden för att klargöra resultatet – den här gången förstärkta av reportern Jacob Zetterman. I valet var det många frågor som diskuterades men vilka var egentligen de viktigaste frågorna för den kristne väljaren? Vad är en kristen väljare? Och vilken kaka är egentligen mest socialdemokratisk?

För många troende blev valet ett tillfälle att stanna upp lite extra och reflekterade kring bland annat huruvida EU bör ha en kristen värdegrund eller ej, men även kriget mot Hamas har varit viktig för många kristna. Det fanns flera troende som valde bort partier som ville ha ett handelsembargo mot Israel – såsom Centerpartiet. Abortfrågan blev en fråga som inte riktigt lyfte – trots att såväl Moderaterna som Liberalerna drev att aborträtten skulle bli inskriven i såväl svensk grundlag som i EU:s fördrag. Även klimatfrågan engagerade och fällde avgörandet hur flera röster skulle komma att läggas – så var fallet inte minst bland yngre kristna.

Valet blev en framgång för MP och V medan SD backade för första gången i ett val på över 30 år. Men på kontinenten blåste inga vänstervindar. Tvärtom var det ytterhögern i Frankrike, Tyskland och på andra håll som stärkte sina positioner. I Ledarpodden diskuteras vad den här skillnaden kunde tänkas bero på – var det bara ett utfall av att man röstar emot sittande regering?

Lyssna på hela podden:


Fler artiklar för dig