Ledare

Nu är inte Niklas Piensoho så anonym längre

Kommentar: Upp till kyrkokonferensen att bekräfta Wiborn och Piensoho som ny kyrkoledarduo

Det är bara ett par veckor sedan Equmeniakyrkans kyrkostyrelse nominerade Karin Wiborn, en av samfundets två biträdande kyrkoledare, till kyrkoledare. Och under tisdagskvällen blev det klart att kyrkostyrelsen, säkerligen med benäget bistånd av Wiborn, beslutat att Filadelfiakyrkans föreståndare Niklas Piensoho är den som nomineras till biträdande kyrkoledare. För en del säkert något av en skräll, kanske lika stor som när samme Piensoho gick från dåvarande Missionsförbundet för att bli pingstpastor i pingströrelsens ”flaggskepp”, Stockholmsförsamlingen Lewi Pethrus själv ledde.

Som ledarsidan skrivit förut har det varit en av svensk kristenhets sämst bevarade offentliga hemligheter att Niklas Piensoho varit den anonyme kandidaten. Själv säger han i ett samtal med Karin Wiborn, publicerad på Equmeniakyrkans Youtubekanal, att han behövde landa i om han var redo att lämna Filadelfia och människorna han älskar där. Efter 18 år beskriver han det som en sorgeprocess som han behövde få ha innan han var beredd att ta steget. Men nu är han alltså redo att återvända, som biträdande kyrkoledare.

Samtalet Wiborn och Piensoho bjuder tittarna på har ett tydligt Jesusfokus från början till slut. Piensoho pratar inte organisation eller kultur, han pratar om Jesus och Bibeln. Tillsammans med Wiborns erfarenhet och stora engagemang för den unga generationen finns det många som välkomnar förslaget. Piensoho efterfrågades också av många i samfundet, både i en debattartikel men också i ett brev skickat direkt till styrelsen, med flera A4-sidor av namnunderskrifter. Om dessa representerar en majoritet i Equmeniakyrkan återstår alltså att se på kyrkokonferensen i mitten av augusti.

Fler artiklar för dig