Liberalerna lyfter folkmordsfrågan igen

Sverige har ett gyllene tillfälle att ta upp frågan om IS folkmord och självstyre för Iraks kristna minoriteter i FN:s säkerhetsråd, anser Liberalerna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är på debattplats i Aftonbladet som fem företrädare för Liberalerna vill att Sverige agerar inom ramen för FN för de etnoreligiösa minoriteterna i Irak. Det handlar om ett erkännande av Islamiska statens folkmord, samt självstyre på Nineveslätten för assyrier/syrianer/kaldéer.

– Den svenska regeringen har ett gyllene läge att föra upp frågan på den högsta politiska dagordningen genom Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd. Tyvärr har varken statsministern eller utrikesministern velat uttala orden folkmord eller självstyre hittills. Vi förväntar oss mer av socialdemokrater som gärna sjunger solidaritetens lov, skriver debattörerna, med prästen och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och den utrikespolitiska talespersonen Birgitta Ohlsson i spetsen.

De skriver att minoriteterna behöver i dag såväl finansiellt som militärt stöd, för att på så sätt kunna trygga en framtid i Irak, i landet där de är ursprungsbefolkning.

Fortfarande pågår slaget om storstaden Mosul, där IS blir alltmer trängda. Den islamistiska terrorgruppen har redan retirerat från städer och byar utanför Mosul, bland annat från flera kristna städer på Nineveslätten. Många av dem som tvingades på flykt hoppas nu kunna återvända och bygga upp tillvaron igen.

– Assyrier, yezidier, mandeer, shabak med flera är Iraks minoriteter som står på randen till utplåning och som behöver solidaritet mer än någonsin, skriver de liberala debattörerna.

EU-parlamentet har tidigare erkänt att IS begår ett folkmord, där KD-politikern Lars Adaktusson var drivande i frågan. Han får även en eloge för sitt arbete av liberalerna, som nu vill att Sverige lyfter frågan i FN.

Förutom de två ovan nämnda namnen har artikeln i Aftonbladet också skrivits under av Robert Hannah, Olle Wästberg och Ninos Maraha.

Lilla Erstagården