Calle Schulman: Gud räddade mitt liv

Som barn blev han överkörd av en folkabuss och låg livslös i pappa Allans armar. Då skedde det mirakulösa som kvällstidningarna snart skulle komma att skriva om. Calle Schulman vaknade och kunde gå vidare i livet med bara skrapsår och ett brutet revben.
– Där var Gud med och sedan dess tror jag att han ryckt in då och då, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Östermalm är dränkt i sol. Den ihållande majvärmen är bitvis tryckande, men på Good Enough Media är det svalt och behagligt. Calle Schulmans sambo Sandhra Johnsson sitter i en soffa med en laptop uppfälld i knät. Parets hund Nikki kommer nyfiket och hälsar innan Calle Schulman visar oss in i kontorets podcaststudio.

Lyssna på intervjun: Dagens människa, avsnitt 83: Calle Schulman

 

Snart ska hans egen nya podd Vinnarpodden ha premiär. Med ingen mindre än Zlatan Ibrahimovic som gäst i premiäravsnittet.

– Den intervjun kommer att bli otrolig, säger Calle Schulman.

I ett klipp från intervjun kan man bland annat höra Zlatan berätta om hur han en gång hämnades en oförrätt på planen fyra säsonger senare.

Hur är du själv när det gäller hämnd och förlåtelse? Kan du glömma och gå vidare eller ältar du gamla oförrätter?

– Man kan lätt tro det om mig. Men jag glömmer faktiskt nästan allt.

– För mig har samvetet alltid varit en jättestark kraft. Jag försöker att undvika dåligt samvete i allt jag gör.

Det kan på ett sätt låta märkligt. Genom den karriär som tog fart i och med Calles och brodern Alex Schulmans humorsajt ”Tusen apor” är kanske inte det ömma samvetet det personlighetsdrag som Calle Schulman gjort sig mest känd för. Samtidigt menar han att det finns vissa principer han aldrig förhandlar med.

– Jag har alltid sett till att om jag går till attack mot någon så ska det vara någon som är starkare än jag är.

För en tid sedan blev du själv upprörd över hur en profil i sociala medier la upp ett skämt om din dotter Penny och SD. Hade inte du själv kunnat göra en sådan grej för några år sedan?

– Jag tror faktiskt inte det, samtidigt borde jag kanske hållit masken och inte visat att jag blev så påverkad.

– Fast å andra sidan kan jag störa mig på att man ska vara så cool hela tiden och låtsas som att ingenting bekommer en. Jag har haft mina duster med Marcus Birro, men jag tycker att han ska ha mycket cred för att han vågar visa känslor. Man ska ha respekt för det. Det kräver mod att leva så.

Calle Schulman tystnar en kort sekund innan han börjar berätta om sin egen uppväxt. Om pappan som redan var gammal när sönerna föddes. Och om mamman och hennes problematik med alkoholen.

– Jag hade kunnat skita i allt och dra när jag var 17 år. Bara flytta någon annanstans. Men jag skulle aldrig kunna leva med mig själv om jag gjorde det. Så jag lovade mig själv att alltid finnas där för dem.

– Jag vet inte hur många gånger jag tog en taxi hem till pappa och reste upp honom när han hade ramlat ur sängen. Och samma med mamma.

Calle berättar att när de väl dog, så fanns en märklig lättnad mitt i sorgen. En känsla av att han hade funnits där för dem.

– Då kunde jag andas ut, för jag visste att jag hade gjort mitt jobb. Det var aldrig något de krävde av mig. Men de var mina föräldrar och jag är otroligt tacksam att jag prioriterade dem.

Tror du på Gud?

– Ja, det gör jag. Jag har en sådan där naiv gudsbild. Jag ser på Gud som någon jag kan prata med. En fysisk person, nästan som i barnbibeln när Gud var en man med vitt skägg.

– Jag tror på Gud och jag ber aftonbön ganska ofta. Men sedan tänker jag också att Gud kommer att bli mer och mer närvarande i mitt liv. Det känns så och det har också varit så för andra i min familj.

Calle Schulman berättar om hur det i hans familj funnits en rörelse av att närma sig tron allt mer ju äldre man blivit. Han berättar om sina föräldrar som var kristna och om morfadern, författaren Sven Stolpe som konverterade till katolicismen.

– På morfars begravning sa prästen att Sven har gjort Guds namn känt. Och så var det ju.

Tänker du att du behöver Gud i ditt liv?

– Ja, och jag har faktiskt fått Guds hjälp rent konkret några gånger. Vid ett tillfälle som barn blev jag överkörd. Alltså på riktigt överkörd.

Calle Schulman tar sats och berättar den häpnadsväckande historien om byggaren i en folkabuss som inte såg Calle när han la i backen.

– Bakhjulet rullade över bröstet. Det tog under hjärtat men över inälvorna, och sedan framhjulet på samma ställe. Sådant ska man inte överleva. Och jag låg livslös när pappa rusade fram. Men jag vaknade till och klarade mig med skrapsår och ett brutet nyckelben.

Både lokaltidningarna och kvällspressen rapporterade om miraklet. För Calle Schulman har händelsen blivit ett minne han burit med sig genom livet. Det visade sig att mannen som suttit bakom ratten tidigare hade råkat köra ihjäl sin egen son.

– När det stod klart att jag skulle klara mig sprang min pappa fram till mannen. Rösten stockar sig medan Calle Schulman berättar.

– Han kramade honom och visade att allt hade gått bra.

– Där var Gud med. Han räddade mig och sedan dess tror jag att han ryckt in då och då. Flera gånger har jag liksom känt att jag fått en puff i rätt riktning.

Hur har du det med Gud i dag?

– Min relation med Gud är bra. Vi har ett bra snack. Jag uppskattar bönen, det är skönt med någon som inte ska hålla på och svara hela tiden.

Söker du dig till kyrkan?

– Jag har en väldigt nära vän som är präst. Han heter Fredrik Santell. Jag betraktar honom som en av mina närmaste. Men trots att jag är kristen har jag faktiskt valt att gå ur Svenska kyrkan. Jag delar inte deras syn på Israel och jag tycker att det finns en politisk korrekthet som börjar bli bisarr.

Kanske skulle Israelvännen Calle Schulman trivas bättre i en frikyrklig miljö?

–  Ja, det tror jag verkligen. Jag bodde också under uppväxten i Bua på Västkusten, där pingstkyrkan var förkrossande stor. Och de var väldigt härliga typer. De gjorde mycket bus och jag fick en väldigt bra bild av frikyrkan via dem.

Brukar du prata om din tro med dina barn?

– Ja, vi pratar otroligt mycket om Gud. Min dotter Penny frågar mig massor. Just nu har hon snöat in på Judas och frågar mig massor om det.

– Vi pratar också mycket om Jesus. Hur det förhåller sig rent fysiskt i förhållande till andemässigt. Jag är ju ingen expert men jag försöker att hjälpa till och förklara så gott jag kan.

Calle Schulman berättar att barnen bett honom att sätta en Jesusbild vid deras säng och att han köpt en Jesusbild, där det strålar ljus ur Kristusgestalten som han satt upp.

– Jag tror att det är viktigt att ge barn valet att bilda sin egen tro. Men också lära dem att Gud kanske inte alltid griper in och ger dem högsta poäng på provet.

– Om man ska vara konsekvent så handlar ju tron om att gå en smalare väg. Och det vill jag försöka göra, för min egen skull.

Fakta: Calle Schulman

Ålder: 38 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Barnen Penny och Tom-Allan från ett tidigare äktenskap, sambon Sandhra Johnsson och hunden Nikki.

Yrke: Driver mediebolaget Good Enough Media.

Kuriosa: Drev under 2007 Sveriges största blogg.

Aktuell: Med podcasten Vinnarpodden, där han i första avsnittet intervjuar Zlatan Ibrahimovic.