27 september 2020

En tidning på kristen grundLivsstil

Eva och Sune Nordin: Håll varandra högt och prata aldrig illa om varandra

Sune reder gärna ut trassel i församlingar, men när hustrun Eva vill reda ut saker hemma händer det att han somnar. Paret Nordin har sina olikheter, men efter 44 år som gifta älskar de fortfarande att vara tillsammans

1 av 2

Luften är fuktig och fåglarna har precis börjat sjunga försiktigt igen efter ett kort och intensivt sommarregn. Villan i Upplands Väsby, där Sune och Eva Nordin bor, är inbäddat i en lummig grönska. De öppnar dörren och visar mig genom huset till det inglasade uterummet. Vid soffgruppen bredvid matsalsbordet ligger en hög med sällskapsspel.

– Vi gillar att spela spel, säger Sune. Senast i går kväll satt vi faktiskt här och spelade Rummikub.

Det har gått 47 år sedan år sedan Eva och Sune Nordin träffades på den årliga bibelskolan som Örebromissionen höll i Örebrotrakten för att utbilda unga människor till evangelister. Då var de 19 år gamla, båda två. Sune hade redan bestämt sig för att han skulle bli pastor. Eva hade inga planer på att arbeta i kyrkan, men hon tyckte om Sunes driv för församlingen. Där någonstans, under lektioner och raster blev de kära i varandra.

– Jag minns att jag blev så imponerad när du hoppade in i en av fotbollsmatcherna, säger Sune.

Eva rycker på axlarna och skrattar:

– Ja, vad gjorde man inte för att imponera lite!

Eva och Sune Nordin.


När bibelskolan var slut efter sommaren var de ett par. Sune åkte hem till Umeå där han jobbade som evangelist. Eva åkte tillbaka till Ludvika där hon bodde.

– Jag var så kär den där hösten att jag gick runt som i ett moln. Jag ville helst inte behöva prata med folk, jag ville bara tänka på honom.

Några mobiltelefoner fanns det inte på den här tiden och rikssamtal var alldeles för dyrt. Så paret började skriva brev till varandra.

– I skolan hade min lärare alltid klagat på att jag skrev alldeles för korta texter, men när jag skrev till Eva blev det alltid flera A4. Det bara flödade! Vi skrev om livet och om allt vi tänkte på. Det blev vårt sätt att lära känna varandra.

Nu har det gått 44 år sedan Sune och Eva gifte sig i Korskyrkan i Ludvika.

Läs också Parterapeuten: Lyssna på känslorna - klumpen i magen kan lotsa dig rätt


Jag frågar paret Nordin om de tror på det där med att det finns en som är "den rätte". Sune och Eva har ibland pratat med yngre människor som letat efter en livskamrat och undrat hur man ska veta. Eva tror att man ska vara lite försiktig med att använda begreppet "den rätte".

– Sune var rätt för mig, men samtidigt tänker jag att det nog kan finnas flera som kan vara rätt för en.

Likaså är de försiktiga med att påstå att det går lättare att hitta rätt partner bara för att man är kristen.

– Jag har en känsla av att Gud var med när jag och Eva träffades, för det finns något gudomligt över hur vi verkligen har passat ihop. Men det är inte alltid så enkelt att veta vad som är Guds vilja i ens liv, säger Sune.

När Sune och Eva gifte sig hade de nästan enbart bott på olika orter.

– Det var modigt, säger Eva. Vi hade ju inte haft någon vardag ihop. Det hade alltid varit lite fest när vi sågs.

Vissa olikheter upptäckte de ganska snart efter att de flyttat ihop. En sak som ställde till det var deras olika dygnsrytmer:

– Jag är kvällspigg och för mig var kvällen den naturliga stunden på dagen då man pratar ut med varandra om allt som varit under dagen. Särskilt om jag tyckte att vi behövde reda ut något. Men Sune är kvällstrött och i början blev jag sårad ibland, eftersom han somnade.

Sune fyller i:

– Efter ett tag lärde vi oss att om vi ska prata om saker får vi ta det tidigare på dagen.

Men även efter att paret lärt sig att hantera varandras olika behov av sömn, har detta med att reda ut små irritationer och problem varit en svag punkt i deras relation.

– Jag har en tendens att vilja sopa saker under mattan, säger Sune.

Det kan tyckas lite märkligt att Sune, som i sitt arbete sysslat mycket med att trassla ut konflikter i olika församlingar, ändå dragit sig för att reda ut saker hemma. Sune har lett många av samtalen i efterspelet av det som hände i församlingen i Knutby. Han har också varit i andra svåra situationer som rört kyrkor och pastorer.

– Kanske har det där ibland påverkat mig negativt i relationen hemma. Saker får så konstiga dimensioner om man först har suttit och samtalat med en pastor som åkt fast för rattfylla. Sedan kommer man hem och då tycker man kanske inte att en liten fnurra mellan mig och Eva är något att prata om. Men om man lägger för många små saker på hög så växer de.

Läs också Sune Nordin: Inte bara i Knutby - Alltför många exempel på osunt ledarskap i Sverige

Eva nickar instämmande och berättar att de mitt i livet hade en liten dipp som handlade om just deras oförmåga att prata ut.

– Då gick vi en äktenskapskurs och det gav oss lite redskap, säger hon.

Stämningen är skön och avslappnad i det nordinska hemmet. Det är inte bara Sune och Eva som brukar sitta här och spela spel. Huset är som gjort för att bjuda hem folk i olika konstellationer, precis som Sune och Eva ofta gjort under hela sitt gemensamma liv.

– Vi har aldrig velat ha det för oss själva. Jag tror egentligen att fler människor kommit till tro genom vårt hem än genom mina predikningar, säger Sune.

När vi talar om det öppna hemmet låter de för någon minut som ett ganska präktigt pastorspar. Men Sune och Eva är noga med att inte försöka framstå som perfekta. Det är inte varje dag de sitter på det här viset och funderar över vad som varit topparna och dalarna i deras relation. Under samtalet söker de ofta varandras blickar och väger orden för att kunna förklara vad de verkligen menar. Ett ord som återkommer ofta för både Sune och Eva är respekt.

– Jag tror på att alltid hålla varandra högt och att aldrig prata illa om varandra, säger Eva.

Sune betonar också vikten av att faktiskt lära sig uppskatta varandras olikheter.

– Det här låter ju lite ointelligent, men vi människor har så lätt att tro att man själv är prototypen för hur man ska vara. Men att leva tillsammans med någon lär en att det går att tänka på olika sätt.

Eva och Sune Nordin.


Sune beskriver sig själv som den som alltid planerar och gärna lever i framtiden. Eva berättar att hon har lättare för att vara nöjd med det som är just nu.

– Eva har lärt mig att njuta av nuet.

Under den största delen av Sunes och Evas gemensamma liv tillsammans har veckorna präglats av Sunes pastorsjobb, och bådas engagemang i olika församlingar. Måndagarna har varit den kväll i veckan som stuckit ut, eftersom de avsatt den för varandra. Men det senaste året har livet sett annorlunda ut. Eva gått i pension från sitt arbete i en kristen bok och musikhandel och Sune har dragit ned arbetet som församlingsutvecklare inom EFK till en liten deltid. Det finns med andra ord plötsligt gott om möjligheter att njuta av nuet.

– Det gör vi också, säger Eva. Dels älskar vi att vara med våra barn och barnbarn och sedan har Sune haft en dröm om att ha en båt. Nu har vi faktiskt köpt en!

Sune nickar nöjt när vi pratar om båten. Sedan blir han återigen lite allvarlig:

– Annars ber man bara en stilla bön om att få åldras vackert och tillsammans.

Läs också Har coronaisoleringen stärkt eller prövat din kärleksrelation i år?

---

Eva och Sune Nordin

  • Ålder: Båda är 66 år.

    Bor: I Upplands Väsby.

    Gifta: i 44 år

    Familj: Förutom varandra har de två barn och fem barnbarn

    Yrke: Sune har arbetat som pastor och församlingsutvecklare. Eva har arbetat inom bok och musikhandeln.

---

Malin Aronsson

Malin Aronsson är redaktör för Dagens relationsmaterial med reportage, intervjuer samt frågespalt till Dagens relationsexperter.

Fler artiklar