Han vill se en kyrka som möter de exkluderade

En son och en dotter. Sålda till priset av några öl. Den berättelsen från Mumbai fick fart på Steve Chalkes engagemang mot trafficking. I helgen talar FN-rådgivaren och London-pastorn, som startat hjälporganisationerna Stop the traffik och Oasis, på konferensen Aktiv kyrka i Betlehemskyrkan i Göteborg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

– Vi märkte att barn bara försvann i den enorma slummen. Vi visste inte vad som hände med dem, om de kanske hade gått för att tigga någonstans dit deras föräldrar skickat dem. Men långsamt insåg vi att det inte var så. Ibland tar det en evighet att förstå det mest uppenbara, säger Steve Chalke.

Han berättar om Oasis skolarbete i Indien i mitten av 00-talet, en verksamhet som blev en ögonöppnare.

– Två barn som aldrig var borta, en bror och en syster, kom inte en dag. Och de kom aldrig tillbaka. Så vi försökte utröna vad som hade hänt. Deras pappa var alkoholist och till slut fick vi veta att han hade sålt sina barn till priset av några öl. Så det var så vi blev involverade i att kämpa mot trafficking.

2006 grundades Stop the traffik och 2008 blev Steve Chalke FN-rådgivare kring frågor som gäller människohandel.

– Det handlar om att kämpa för inkludering av människor som förlorar allt hopp eftersom de används som ägodelar av andra. Trafficking är ett enormt brott, fruktansvärt och grymt. Stop the traffik jobbar med barngrupper, organisationer och samhällsgrupper i många länder runt om i världen för att hjälpa och utrusta dem att stoppa, förstå, se och förebygga människohandel i de samhällen som omger dem.

När vi pratar över telefon befinner sig Steve Chalke på sitt kontor i London. Det är torsdagseftermiddag och mycket som pockar på hans uppmärksamhet. Något säger mig att det inte bara är så just den här dagen.

Som pastor i Oasis church Waterloo, där han varit sedan 2003, har han fått se en enorm utveckling.

– När jag kom dit var det tio personer i församlingen. Nu har vi 250 anställda. Och det är många hundra frivilliga som är involverade på ett eller annat sätt. I byggnaden där jag sitter nu rör sig förmodligen 1 000 personer om dagen. Med det vill jag inte säga ”Har det inte vuxit?”, utan att det finns flera principer att följa för att gå från scenario ett till scenario två.

Vilka principer är det?

– Det finns många, uppenbarligen handlar de om ledarskap, strategi och teologi. Om du använder samma gamla strategi får du samma gamla resultat, om du använder samma gamla teologi händer samma saker. Vi tänker igenom varför vi gör det vi gör och hur vi gör det.

– Men sedan är det frågor om finansiering, hållbarhet, ledar­återväxt och ledarträning, kyrkans andlig liv och växt, myndigheter och partnerskap. Det finns en hel uppsjö av frågor att fundera kring. I grunden handlar det om hur man kan tänka sig en kyrka för 2000-talet.

Lokalt innebär det exempelvis barngrupper, arbete med barn och föräldrar upp till tre års ålder, skola, college, kafé, hälsocenter och matutdelning. Nyligen har Oasis tagit över ett bibliotek i området och man vill få igång ett arbete med att ta hand om flyktingar från Syrien före nyår.

Jag frågar varför han tog initiativet till hjälporganisationen. Svaret kommer snabbt.

– När jag blev kristen som 14-åring bestämde jag mig för att jag som vuxen ville starta en bra skola att gå i för dem som aldrig hade gått i en bra skola. Och jag ville starta ett boende där unga personer som blivit förskjutna kunde bo och jag ville även starta ett sjukhus för människor som aldrig fått sjukvård. Den gemensamma nämnaren var att kämpa för inkludering av människor som exkluderats.

Ett boende för hemlösa var en början.

– Och min fru sa att vi skulle kalla det Oasis. Så välgörenhetsorganisationen Oasis hade fötts och så utvecklades det sakta därifrån.

Det var 1985. I dag finns Oasis på 35 olika platser i Storbritannien, från Bristol i syd till Newcastle i norr, och i totalt elva länder. Man driver över 50 skolor, varav de flesta i Storbritannien, och har cirka 5 500 anställda utöver världen.

Är du nöjd med vad ni har åstadkommit så här långt?

– Jag är nöjd med allt som har gjorts, varje liv som har förändrats och allt hopp som har getts till varje ung person. Vi vill göra det igen. Men jag är aldrig tillfredsställd, för jag sätter på min radio och tv varje morgon och ser smärtan, lidandet och förödelsen i vår värld samt uppdelningen mellan dem som har och dem som inte har. Och smärtan hos Syriens folk som får sina hem bombade och förlorar sina barn när det kommer flygplan från vem vet var i något slags maktspel. Vem kan vara nöjd med det?

Vad tänker du om dagens flyktingsituation, ser du något hopp?

– Situationen i Europa är skrämmande. Jag ser hopp för enskilda flyktingar, men hundratusentals människor kommer att vara ärrade för resten av sina liv. Det är en sådan djup ångest och djupa trauman för så många som inte bara kan tas bort. Jag vet att det är svårt, det finns ingen enkel lösning. Men det måste finnas lösningar som vi kan genomföra, säger Steve Chalke.

Fakta: Steve Chalke

Ålder: 60 år

Bor: London, i Kennington nära Oasis church Waterloo där han är pastor.

Familj: Är gift med Cornelia Chalke och har fyra vuxna barn och tre barnbarn.

”Jag inspireras av Jesu liv varje dag. Det kan låta som att jag bara säger det för att jag är kristen, men jag är verkligen genuint inspirerad av Honom. Jag inspireras av att se hans principer omsatta i praktiken, som av Martin Luther King, Moder Teresa, Desmond Tutu och Nelson Mandela.”

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.