Lilla Tobago är Karibien när det är som bäst

Turismen i Tobago, Trinidads lillebror, är i sin linda, och du kan fortfarande ha en strand för dig själv. Det kristallklara vattnet kommer på köpet.
I öns bergiga inre väntar en yppig regnskog på att utforskas, och dykningen sägs vara i världsklass.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Det var på sin tredje resa, 1498, som Columbus siktade Tobago. Namnet låter som tobak, och kommer mycket riktigt från urinvånarnas namn för rör av majsblad där torkade löv lades för att röka.

Spanjorerna visade ganska lite intresse för ön, och fokuserade sina aktiviteter på betydligt större Trinidad. 1797 förlorade man öarna till Storbritannien, men många spanska namn lever kvar, särskilt på Trinidad.

Av Trinidad & Tobagos 1,3 miljoner invånare bor bara 60 000 på Tobago. Livet är betydligt lugnare här. Att anlända med färjan från hektiska Port of Spain är lite som att komma till ett annat land.

Vid Pigeon Point råder emellertid en hel del aktivitet – för den som vill. Vindsurfing och kitesurfing är populärt och det går också att hyra kajak. Men de flesta tar det lugnt och njuter sin karibiska dröm. Det är varmt, men inte för varmt. En skön bris från havet och några lätta moln gör att det känns som en perfekt svensk sommardag. För den som precis kommit från vinterkalla Norden är njutningen fulländad.

Ständigt glade Winston är, som han själv säger, en allt-i-­allo. Han bor i närliggande Buccoo, men de flesta turisterna finns i Pigeon Point. Winston kör taxi, organiserar båtutflykter och har dessutom en liten bod med souvenirer.

– Du måste bara med på en båttur till Buccoo Reef. It´s magic, säger han på den ibland säregna engelska som talas på ön.

Winston är bra på marknadsföring, och visst, revet ska vara något alldeles extra. Så en timme senare sitter jag ombord på en båt med det föga inspirerande namnet Power 2. Inspirerande är däremot vad som finns under den; ett korallrev och kristallklart vatten. Ett pärlband av exotiska och färgglada fiskar utgör ögonfägnad för snorklaren; har man tur kan man få se en havssköldpadda.

På väg tillbaka till fastlandet verkar det som om båten ska gå på grund. Sandbankarna är plötsligt bara en meter under vattenytan, sedan bara en halvmeter…

– Välkomna till Nylon Pool, ropar kaptenen samtidigt som en del passagerare hoppar i vattnet.

Omkring oss breder sandbankar ut sig, en del precis ovanför vattenytan. Nylon Pool är en av Tobagos mer udda attraktioner och ett perfekt ställe att ”lajma”, det vill säga umgås och trivas ihop, på. ”Lajma” är något lokalbefolkningen älskar att pyssla med, för övrigt. Att göra det i midjedjupt, turkosblått vatten gör inte saken sämre.

Annars ”lajmar” många på Tobago natten mellan söndag och måndag. Ja, du läste rätt: natten till måndag. Festen kallas Sunday School, alltså söndagsskolan, och är något av en höjdpunkt bland öns partysugna. Hur arbetsmoralen är på själva måndagen är oklart, men risken är väl att det är ”slow going”.

Ett än mer bisarrt spektakel är de get- och krabbkapplöpningar som hålls i Buccoo en gång om året. Evenemanget har föranlett en extra helgdag och bland publiken finns ofta lokala politiker och andra högdjur. Getterna leds av varsin jockey och vinnaren får en flaska rom samt en pokal med en get på. Krabbkapplöpningen senare samma dag är mera ett uttryck för tobagiernas kreativa humor; krabborna springer ofta mer åt sidan än rakt fram. Men många får sig ett gott skratt och, framför allt, en orsak till att ”lajma”.

Trinidads nordvästkust är ett pärlband av små vikar, ­ibland med inbjudande stränder. Den första kallas Mount ­Irvine Beach, den andra Stonehaven Beach och den tredje Great Courland Beach. Bakom det sista namnet döljer sig en minst sagt udda historia. Hertigdömet Kurland, i nuvarande Lettland, hade mellan 1654 och 1659 en kortlivad koloni här. Ett monument finns som minne av denna epok.

Strax efter den kurländska stranden ligger den lilla orten Plymouth, och därefter viker vägen mot inlandet på grund av bergen som löper ändå ut till kusten. Vägen heter Arnold Vale Road och är perfekt att utforska med cykel. Vägen vindlar fram genom regnskogen, här och var avbruten av små trähus med tillhörande ”vildträdgård”. Det är ganska mycket upp och ned, men backarna är sällan riktigt branta.

En som älskar att cykla på Tobago är Martin Nordlander från Stockholm. Han reser dit varje vinter för att kunna forsa fram på två hjul genom djungeln.

– Jag brukar välja vägar utan mycket trafik, vilket gäller de flesta i bergen. Höjdskillnaderna är precis lagom och naturen underbar, säger Martin, som också tar sig tid för lite strandliv.

– Stränderna är perfekta att ”chilla” på efter en cykeltur. Jag tycker Tobago är som gjort för oss som vill ha en aktiv semester men ändå vill kunna njuta av sol och värme.

För den som vill vara riktigt aktiv finns möjligheten till guidad vandring genom Tobago Forest Reserve, som sträcker sig längs den centrala bergskedjan. Stundtals är regnskogen riktigt tät, och det finns över 20 ormarter i den. Men lugn, alla är helt harmlösa.

Björn Schüberg

Fakta: Att resa på Tobago

Resa dit: Apollo har charterresor till Tobago under vinterhalvåret. Vill du lägga in Tobago som en del i en längre resa i Karibien måste du byta flyg (eller båt) i Port of Spain på Trinidad. Ett spännande alternativ är att ta färjan, som avgår två till fyra gånger per dag mellan öarna. Överfarten tar två och en halv timme.

Resa runt: Det finns en del bussar på Tobago, men generellt fungerar systemet ganska dåligt. Ett säkrare alternativ är de ”route taxis” som opererar på ön. Titta var lokalbefolkningen väntar och gör klart att du bara betalar för en plats; ”for a seat”. Bilarna är vanliga personbilar, ofta utan taxiskyltar. När du väl fått kläm på det hela är det inga problem. Cykel är annars ett utmärkt sätt att ta sig runt ön. Flera uthyrningsställen finns.

Bo: De flesta som kommer till Tobago gör det på en paketresa. De flesta hotell i Crown Point är av resorttypen, men det finns enklare ställen. Annars är Buccoo ett billigare ställe att bo på. Millers Guesthouse (www.millersguesthouse.com) samt Fish Tobago Guesthouse (www.fishtobago.com) har vandrarhem där en bädd kostar cirka 150-200 kronor per natt.