Malina Abrahamsson: Mina vita veckor

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

När jag och min man åker bil brukar alltid jag lägga telefonen i utrymmet mellan sätena. Då och då plockar jag upp den för att kolla om det har hänt något nytt. Oftast har det inte gjort det.

Så gick min telefon sönder, men av gammal vana la jag den ändå mellan sätena när vi åkte bil. Då hände något läskigt. Även om jag visste att min mobil inte fungerat de senaste dagarna ryckte min hand mot mobilen. Alltså på riktigt ryckte. Muskelminnet tog över helt.

Det här blev en väckarklocka. Var jag verkligen så beroende av min telefon? Gällde det där med dopaminet som frigörs när vi får en ”like” även mig? Det verkade inte bättre. Jag bestämde mig för att ta till drastiska åtgärder. Mobil-detox skulle det bli. Under sommaren skulle jag tillbringa sex veckor på en kristen kommunitet i Schweiz där det passande nog inte fanns wifi. Perfekt läge för beroendeavvänjning.

Läs mer: Så styr mobilerna våra liv

Först kändes det konstig. Jag var så van vid min dagliga (eller snarare timliga eller okej, halvtimliga dos) av uppdateringar, bilder och nyheter. Men efter bara några dagar mattades begäret av. I stället för att kolla ner i en skärm tittade jag upp mot bergen. Och det var ju en mäktigare syn.

Efter sex vita veckor av mobilfritt liv var jag taggad på att åter logga in. Och vad mötte mig då? Ingenting! Få hade hört av sig och med lite distans var vännernas uppdateringar inte så spännande längre.

Har jag då fortsatt att vara nedkopplad sedan dess? Nej, det har jag ju inte. Jag försöker undvika mobilen när jag umgås med andra människor och försöker, med betoning på försöker, ha sabbat varje vecka där jag har ett dygn utan mobilanvändande. Men det är mycket som drar. Att hålla sig informerad, att ha kontakt med människor i hela världen och få bekräftelse av några tummar upp. Men allt det där positiva vet ni ju redan om. Annars skulle vi aldrig bli beroende.

Läs mer: Familjen som kopplade ner

Lilla Erstagården