Ministern som retar gallfeber på kritikerna

Finlands utrikesminister Timo Soini skrev en påskpredikan på sin blogg. Som katolik retade han en del lutheraner med att kritisera Finlands evangelisk-lutherska kyrka för att syssla med perifera ting i stället för att fokusera på Kristus. Soini säger att tron på Gud är helt central för honom. De senaste veckorna har till exempel hans åsikter om abort fått honom att hamna i blåsväder.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Timo Soini, 55, är Finlands utrikesminister sedan 2015. I 20 år var han Sannfinländarnas partiledare och under hans tid var partiet det tredje största i Finland. Han var med och grundade partiet 1995. Förra året splittrades Sannfinländarna på grund av meningskiljaktigheter om invandring. Timo Soini bröt med den nye ordförandens, Jussi Halla-ahos, extrema linje och var med och bildade ett nytt parti som nu heter Blå framtid.

Timo Soini sitter dock kvar i Juha Sipiläs koalitionsregering som utrikesminister. Timo Soini har blivit känd för sitt färgstarka språk och populistiska budskap som gått hem hos många finländare som är oroliga för EU:s inblandning och invandringen. Han är fortfarande EU-kritisk, men har mjuknat i sin kritik.

I en telefonintervju säger han till Dagen att Europeiska unionen skulle vara mycket bättre om den agerade enligt sina lagar och principer.

– Det är bra principer som det här med fred samt subsidiaritetsprincipen (närhetsprincipen) känner vi ju till i katolska kyrkan, att behandla saker så nära människorna som möjligt, säger Soini när jag påpekar att EU från början var ett fredsprojekt.

Han säger att han måste kritisera EU för att man under finanskrisen bröt mot sina egna regler och hade tagit in medlemmar som hade ljugit om sin ekonomi. Detta ledde till problem.

– Visst behövs EU, vi behöver en europeisk organisation. Internationella strukturer och internationellt samarbete behövs, det kan jag acceptera. Men EU måste leva som man lär, säger utrikesminister Timo Soini.

Finland med sin strama flyktingpolitik och en utrikesminister som lett det invandringkritiska Sannfinländarna väcker frågor. Sverige och Tyskland tycker inte att andra EU-länder bär sitt ansvar som solidariteten i unionen kräver.

– Finland har också tagit sitt ansvar, men länderna i östra Europa har inte tagit emot några flyktingar alls. Det är ohållbart i längden, säger Timo Soini.

– Om man tar emot regionalt stöd från EU, då måste man ta sitt ansvar också, i detta fall sin del av flyktingströmmen. Kritiken är helt befogad.

Han tycker att Finland har gjort ganska bra ifrån sig, hållit vad man lovat, även om flyktingkvoten är endast 850. Under 2015 kom det rekordmånga asylsökande också till Finland liksom till många andra europeiska länder.

Timo Soini har inga problem att prata om sin tro när han blir tillfrågad. Han konverterade till katolik vid 26 års ålder. Det var efter en stark upplevelse i en katolsk kyrka på Irland som ledde att han 1988 valde att lämna den lutherska kyrkan. Den unge mannens övertygelse matchade mer med katolska kyrkans lära. Då var det nytt med kvinnliga präster i Finland och det stämde inte överens med hans åsikt liksom synen på aborter och äktenskap.

Som katolsk troende har Timo Soini inte ändrat sin uppfattning om abort eller samkönade äktenskap.

– Äktenskapet kan inte vara något annat än mellan man och kvinna. Något annat är en horribel tanke, säger Timo Soini.

Han har trots sina konservativa åsikter och som medlem i en minoritetskyrka i Finland varit en populär politiker även om partiets splittring det senaste året tärt på förtroendet. Som katolik kan han gå emot strömmen utan att han uppfattas som extrem. Han har tidigare sagt att det skulle vara omöjligt att vara luthersk med samma åsikter.

Som utrikesminister representerar han Finland och kan inte föra fram sina personliga åsikter, eller? Jag frågar om han kommit i konflikt med sin egen övertygelse och Finlands policy i någon fråga.

– I vissa frågor påverkar min tro arbetet. Givetvis gör det inte det om vi förhandlar om handelsavtal, tekniska frågor eller när vi vill motverka hybridhot eller cyberattacker, svarar han.

– Men när vi talar om människovärde eller moraliska frågor som jag ska uttala min mening om, då kan jag inte hålla vilka tal som helst. Jag säger min mening till exempel om livets helighet, det backar jag inte ifrån, säger Timo Soini, men påpekar att han inte gör stort nummer av det.

Den kristna tron påverkar hans liv som normgivare och det är en del av hans identitet. Som ”halvhetsig man” liknande Bibelns Petrus som var hetlevrad, har Soini sagt olämpliga saker.

– Jag kan gorma fram en svordom, vilket inte är bra, men jag försöker leva som en bra människa.

Han förklarar att Jesus använde också ett mycket färgstarkt språk och sparade inte på orden när han skällde ut fariséerna. Populismen ser Soini som ett sätt att få fram sin politik och nå ut med sitt budskap på ett underhållande vis.

Han förklarar att på samma sätt som någon undrar hur han kan vara katolik, undrar han varför man inte tror på Gud.

Så du undrar hur man kan vara ateist?

– Jo, det har jag väl undrat och allt annat ljummet som finns. Om någon frågar, diskuterar jag tro och religion, men annars utmanar jag inte folk. Men om någon frågar, så kan jag säga att det var du som frågade …

Har du hamnat i en konfliktsituation på grund av din övertygelse i ditt arbete?

– Det har jag. Vissa saker har jag varit tvungen att omarbeta, frågor där min företrädare har gjort på ett annat sätt och få har jag ändrat ståndpunkt. Kanske ministern som kommer efter mig ändrar min linje.

Kan du säga något exempel?

– Till exempel kan jag inte släppa ett uttalande som förespråkar abort. För min företrädare var det inget problem.

Det har blivit en del debatt om Soinis påskpredikan, då han kritiserade Finlands evangelisk-lutherska kyrka att inte fokusera på kärnfrågor. Och att lutherska präster inte predikar evangelium utan pratar om mycket annat. Han säger sig inte gärna vilja lägga sig i andra kyrkors problem, men nu kunde han inte låta bli.

– Om saltet inte smakar något, då är det ingenting värt. Så är det. Min erfarenhet är den, att om man vill vara alla till lags, är man ingen till lags. Det är fel väg, säger Timo Soini till Dagen.

– Om man predikar, så ska man inte hålla på och predika om klimatförändringen och om att cykla, utan det är evangelium som man ska fokusera på.

Som största utmaningen för en utrikesminister ser Timo Soini det instabila läget i världen, att det finns krig och många problem som terrorism.

– Dessa saker grubblar jag över. Det finns mycket i tiden som orsakar sömnlösa nätter. Mer kunskap, mer plåga, som Predikaren säger.

Finns det ingen ljusning i till exempel Syrien eller på den koreanska halvön?

– Vi måste alltid tro på under. Men det är svårt att se någon snabb lösning på konflikten i Syrien.

Personer som fredspristagaren Martti Ahtisaari skulle behövas nu. Kan Finland göra något när det gäller Nordkorea?

– Vi kan hjälpa till att möjliggöra saker, fungera som värd, men lösningen ligger hos de båda Korealänderna och USA, säger utrikesminister Timo Soini.

Fakta: Timo Soini

Född: 1962 i Raumo.

Familj: Gift och två barn.

Utbildning och karriär: Magisterexamen i statskunskap. Sannfinländarnas partiledare 1997–2017. Europarlamentariker 2009–2011. Finlands utrikesminister sedan 2015.

Politisk och religiös övertygelse: Motståndare till abort och samkönade äktenskap. Förespråkar EU-kritisk och restriktiv invandringspolitik. Konverterade till katolik som 26-åring.

20

Så många år var Timo Soino ledare för partiet Sann-finnländarna.