Misshandel, sex och droger var Miguel Kristiansens vardag

Att Miguel Kristiansen skulle dela sitt vittnesbörd i ett bönetält på Frizon, och be med människor som behövde hjälp, var svårt att tro när han 2012 medverkade i norska tv-såpan Paradise Hotel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Observera att den här artiklen publicerades 2015.

 

Varje dag under 2015 års Frizonfestival kunde man höra Mig-uel Kristiansen dela sitt vittnesbörd i bönetältet. Hans liv har genomgått en stor förändring det senaste året och många blir berörda av hans historia. När jag träffar honom berättar han om en norsk kille som skickat ett sms där han berättade att han fått hopp om livet efter att ha lyssnat till honom.

– Det är otroligt att man kan ge människor ett ljus efter all skit man har gjort.

Men låt oss backa bandet. Det är inte någon självklarhet att Miguel Kristiansen frivilligt spenderar sin tid på en kristen, nykter festival.

År 2012 var dokusåpan Paradise Hotel i princip den enda såpan folk tittade på i Norge. Miguel var med och kom till final, men blev i sista sekunden snuvad på vinstpengarna av sin partner i direktsändning.

Han blev oerhört arg. ”Lugna ner dig, vi filmar”, sa inspelningsteamet när Miguel svor högt efter sveket. Efter programmet frågade han sig om Paradise Hotel såg honom som en människa eller bara som en spelpjäs.

– Hela grejen kändes så fruktansvärt orättvis. Jag blev besviken och äcklad.

Programmet följdes av en klubbturné genom Norge. Spriten flödade och överallt ville folk kramas och ta bilder med den nykläckte kändisen Miguel. Men han fick också känna på mycket hat. Det skapades en Facebooksida som mobbade honom och som gillades av runt 36 000 personer.

– Jag fick verkligen traumatiska upplevelser och ville visa en annan sida av mig under turnén. En del insåg att jag inte var den killen som TV3 formade mig till i serien. Vid ett tillfälle hade tre killar tagit tag i en kille som de trodde var jag. Det var en av de andra deltagarna som var rätt lik mig. De hade lyft honom från en uteservering och kastat honom i vattnet från en brygga. Jag blev väldigt ledsen när jag hörde det. 

Snart åkte Miguel till Magaluf i Spanien för att jobba som bartender. Där blev det ännu mer sprit och droger. Samtidigt kände han sig utnyttjad och insåg att han inte hade någon som på riktigt brydde sig om honom. De hängde med honom för att han var känd från tv. Men en dag tog det stopp. På en strand i Magaluf föll han ihop och kunde knappt röra sig. Miguels sätt att leva på hade tagit hårt på både psyke och kropp.

– Jag bestämde mig för att flytta till mamma i Småland. Jag minns hur jag satte mig på sängen, tittade in i väggen och sa till mig själv att jag skulle börja leva ett nytt liv. Att jag måste hitta någonting som får mig att må bra.

Nu kom all ångest och allt mörker ifatt honom. Han började höra röster i sitt huvud och fick en extrem människofobi plus flera andra tunga psykiska problem till följd av drogerna. På psykakuten sa de att Miguel mådde så pass dåligt att de inte visste hur de skulle hjälpa honom.

– Jag insåg att jag verkligen hade förstört mitt huvud. Första tanken var att jag måste ta livet av mig.

Trots att hans mamma var troende hade Miguel aldrig tänkt att Gud skulle kunna rädda honom. Men det skulle snart komma att förändras. Första steget var när hans mamma frågade om de skulle åka till Löttorps camping på Öland. Och där på ett tältmöte mötte han Tobias, en barndomsvän han inte sett på tio år, men som hade samma typ av kläder, tatueringar och frisyr som han och som också hade haft det tufft.

– Min mamma började be och kände att Gud hade fört oss samman.

De två killarna drack alkohol och drog till Böda och raggade tjejer. Tobias föreslog att de skulle åka till den drogfria, kristna festivalen Frizon, där han varit tidigare, och Miguel hängde med. I väskorna hade de med diverse substanser och de gick omkring och skämtade om att Gud skulle möta dem på festivalen. Att få tjejer på kroken gick inte lika lätt som vanligt, inte att få dem i säng heller som han var van, och Miguel började drömma om att få träffa en kristen tjej.

En dag gick de in i bönetältet och där fanns en öppen scen för dem som vill dela sitt vittnesbörd. I tystnad lovar Miguel Gud att om Tobias frågar honom om han ska gå upp på scenen så kommer han att göra det. Och Tobias frågade.

– Jag var extremt nervös och rädd. Jag sa att jag varit med i Paradise Hotel – då började alla lyssna intensivt. Jag berättade att jag kände ett hopp på Frizon.

Efteråt kände Miguel att han skulle gå fram och prata med en förebedjare, och när han kom fram sa tjejen han mötte att hon såg Jesus stå bakom honom och att han gav honom en kram.

Miguel får rysningar när han berättar om händelsen.

– Några sekunder efter att förebedjaren sagt att hon såg att Jesus gav mig en stor kram fylldes jag av den Helige ande. Jag hade inte känt glädje eller sorg på ett och ett halvt år eftersom alla droger gjort mig avtrubbad i känslolivet. Jag kände direkt att Gud berörde mitt sinne och började hela mig.

Dagen efter följde Miguel och Tobias med till ett närliggande kalkbrott där de döpte sig och beslutade sig för att följa Jesus. Miguel blev kopplad till en församling i Kalmartrakten där en process av helande tog sin början.

– Varje gång folk bad för mig så manifesterades saker i min kropp.

Det var mycket frestelser tiden efter hans beslut att bli kristen. Han låste in sig i en källare för att undvika drogerna och hade telefonkontakt med en kille han träffat i bönetältet på Frizon, som blev hans mentor.

– Det var svårt att inte söka närhet hos mina ex-flickvänner. Men jag visste att Gud höll på att upprätta något i mitt hjärta. Till slut blev det bara lättare och lättare. Jag kände mig mer och mer fri och började må bra när jag var ensam och lyssnade på musik och läste Bibeln.

Hans vänner kunde inte förstå vad som hade hänt. De trodde att det han upplevt skulle gå över.

– De förstod inte att Jesus hade förändrat mitt hjärta, men en av mina kompisar fick ta emot Jesus för ett par veckor sedan på en konferens i Norge.

Sedan Miguel blev kristen har han fått en stor längtan efter att leda lovsång, spela gitarr och sjunga. Han upplever att Gud har gett honom en sångröst som han inte visste om att han hade innan. Nu vill han fortsätta att sprida det hopp han funnit i Jesus.

I höst åker han till USA för att gå Bethel church’s bibelskola i Redding.

– Jag ser fram emot ett år av intimitet med Gud. Han har verkligen lärt mig att älska människor. Pratar jag med någon nämner jag min tro nästan direkt. Tidigare har jag mest tänkt på mig själv, men nu har jag verkligen fått ett hjärta för andra.

I dag är Miguels ångest helt borta. Det självhat som han utvecklade efter Paradise Hotel är också borta.

– Det är Gud som har helat mig. Min mamma är överlycklig och har kommit nära Gud. Min pappa har bestämt sig för att gå med Jesus. Min storebror är glad att jag slutat med det gamla livet, men har svårt att förstå att jag har förändrats så mycket. Det är tydligt att det inte är någonting jag skulle ha klarat i egen kraft.