20 000 kristna pilgrimer döptes i Jordanfloden

I helgen samlades mer än 20 000 kristna pilgrimer för att låta döpa sig i Jordan­floden i det heliga landet. Detta i samband med den ortodoxa trettondagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Massdopet skedde i Qasr el Yahud (judanas slott) som anses vara både den plats där Jesus enligt traditionen döptes av Johannes Döparen och den plats där israeliterna under ledning av Josua korsade floden på väg in i det förlovade landet.

Anledningen till att pilgrimerna flockades vid platsen just i helgen var det ortodoxa firandet av Trettondag jul. Många kristna återvänder regelbundet till platsen för att genomgå dopcermonin och på så sätt proklamera sin tro på Jesus.

Flera dopgudstjänster

Enligt Jerusalem Post höll Ortodoxa kyrkan av Jerusalem och eritreanska kyrkan dopgudstjänster på lördagen och på söndagen var det syrianska och etiopiska kyrkornas tur. Senare i januari väntas koptiska och armenska kyrkorna arrangera dopcermonier.

Qasr el Yahud administreras av den israeliska civilförvaltningen och är en israelisk nationalpark. På lördagen ledde den patriarken i för orotod Jerusalem, Thefilos III, en procession inför högtiden, som inleddes med en mottagning där civilförvaltningens ledare fanns med.

– Civilförvaltningen lägger mycket kraft på att förbereda för dessa viktiga ceremonier som en del av en pågående satsning att bevara religionsfriheten för alla kristna samfund. Tack vare ceremonierna kan vi se en markant ökning av turismen och ett uppsving i ekonoming, och det är jag tacksam för. Jag vill passa på att önska alla medlemmar i den kristna gemenskapen en god helg, säger Eran Gross, vid civilförvaltningen.

Sommarkonferenserna
Foto: Johannes Ottestig
Foto: Johannes Ottestig
Kristen i coronakrisen
Foto: Kajsa Göransson
Foto: Kajsa Göransson
Coronakrisen
Pat Marmo, ägare till en begravningsbyrå i Brooklyn, berättar att de är kraftigt överbelastade till följd av corona-pandemin. 
Foto: John Minchillo
Foto: John Minchillo