Nyheter

Är Sverige verkligen i katastroftillstånd?

Är det solidariskt av länder i Europa att kräva att fattiga länder i ”närområdena” ska bära hela bördan av den flyktingström vi nu ser?

Häromdagen fick jag en hälsning från Sverigedemokraterna där jag blev upplyst om att Sverige befinner sig i katastroftillstånd och att den "fullskaliga systemkollapsen närmar sig". Jag uppmanades också att göra min röst hörd och skriva en insändare. Det är den uppmaningen jag nu följer.

SD:s flygblad väcker en del funderingar.

Om ett land befinner sig i katastroftillstånd, kan det då vara läge att iscensätta en folkomröstning? Det måste väl då vara bättre att använda de resurser som finns till att avvärja katastrofen, eller? Kan vi överhuvudtaget tala om katastrof som lever i ett land inbäddat i säkerhet och trygghet? Jag tycker att vi bör använda ordet katastrof med den respekt det kräver.

Jag uppmanas också att tala med mina grannar. Det har jag gjort och gör. De är fullt upptagna med att göra sin insats för att hjälpa kommunen och de människor som kommer hit och bidrar därmed till att lösa "invandringen och vårt lands framtid".

SD anonymiserar invandringen genom att tala om ”i­nvandringsvolymer”. Det handlar ju om människor som flyr för sina liv, inte av fri vilja utan därför att de inte ser någon annan möjlighet till en framtid.

SD brukar tala om att vi ska hjälpa i närområdet. Det tycker jag också. Men när flyktinglägren i närområdet är mer än överfulla och misären skriker ut behoven, vad finns då mer att göra där? Där kan man med rätta använda ordet katastrof.

Är det solidariskt av länder i Europa att kräva att fattiga länder i ”närområdena” ska bära hela bördan av den flyktingström vi nu ser? Den dag SD skickar en delegation med volontärer, från era sympatisörer, för att arbeta några veckor eller månader i något av de flyktingläger som är i ett så skriande behov av hjälp, kan de bli trovärdiga. Annars blir det bara tomt prat utan verklighetsförankring.

Jag tycker också att SD ska uppmana sina likasinnade i de länder som nu omger sina gränser med taggtråd, att lojalt ställa upp på ett gemensamt problem som angår oss alla i hela Europa.

På vilket sätt skulle en folkomröstning i Sverige bidra till att människor slutar att fly undan krig och förföljelse? Menar SD att också vi ska omgärda Sveriges gränser med taggtråd eller ska vi peta ut människor i Östersjön? Kom med praktiska lösningar!

Att Sverige har en ansträngd situation behöver inte SD upplysa om. Det är uppenbart för alla som jobbar hårt för att bidra till en lösning. Att den ansträngda situationen också till stor del beror på att det finns länder som inte fattat att vi för allas bästa måste hjälpas åt, är tydligt för de flesta. Flygbladet som SD levererade bidrar knappast till den lösningen!

”Tillsammans kan vi göra skillnad” avslutas bladet. Där är vi överens och i mitt närområde är det många som tillsammans gör en insats för de människor som fått fly från sina hem och från allt de ägde.

Ingegärd Malmberg Bohlin

Fler artiklar för dig