Nyheter

Sveriges kristna råd kritiserar Lars Adaktusson

KD-politikerns uttalande i riksdagens utrikesdebatt fick SKR att reagera.

Det var när utrikesdebatten handlade om situationen i Israel/Palestina som det hettade till mellan Håkan Svenneling (V) och Lars Adaktusson (KD). V-politikern beklagade sig över att Kyrkornas världsråd dragit tillbaka sina observatörer i Hebron, något som ska ha skett av säkerhetsskäl.

Bland annat har flera svenskar skickas ut till staden på Västbanken, där spänningen mellan judiska bosättare och palestinier är stark. I Sverige är det Ekumeniska följeslagarprogrammet som skickar ut observatörerna och deras insats landade alltså rakt in i riksdagens utrikesdebatt.

Till slut fick Lars Adaktusson nog av Håkan Svennelings kritik.

– Följeslagarprogrammet har sedan länge övergett opartiskheten, var hans budskap.

Läs mer: Israel het fråga i utrikesdebatten

SKR reagerar

Nu reagerar Sveriges kristna råd (SKR) på KD-toppens uttalande. Det är SKR som har huvudansvaret för det ekumeniska följeslagarprogrammet i Sverige, ett samarbete som sker med kyrkor i flera andra länder i Kyrkornas världsråds regi.

"Sveriges kristna råd tar avstånd från Lars Adaktussons uttalanden i utrikespolitiska debatten i riksdagen 13 februari 2019, där han påstår att Ekumeniska följeslagarprogrammet har förlorat sin opartiskhet", lyder uttalandet.

Kyrkornas initiativ

Sedan förklarar SKR i sitt inlägg att det är kyrkoledare i Jerusalem som önskat att internationella observatörer ska vara på plats, en insats som inleddes 2002.

Följeslagarprogrammet säger själva att de är neutrala och står för icke-våld. De är på plats för att rapportera folkrättsbrott i regionen, oavsett vem som begår dem.

Nyligen kom Susanne Ekström hem från Hebron, efter att ha varit på plats som följeslagare i tre månader. Hon berättade för Dagen att hon själv trakasserats av bosättare och oroar sig för vad som ska hända nu när följeslagarna är borta.

– Det finns en ökad risk för trakasserier mot lokalbefolkningen, säger Susanne Ekström.

s mer: Kyrornas följeslagare lämnar Hebron

Kritik från Israel

Även hon menade att följeslagarprogrammet är en neutral aktör som är på plats för att rapportera övergrepp, oavsett vem som begår dem.

Men alla är inte överens om deras självbild. Lars Adaktussons kritik kommer inte som en isolerad händelse. Israel har flera gånger klagat på att följeslagarna tar palestiniernas parti och flera gånger har Israel stoppat föreslagare från att komma in i landet.

Replikerar på Twitter

Lars Adaktusson kommenterar själv kritiken från SKR på Twitter:

"Dessvärre är det länge sedan Följeslagarprogrammets välbetalda funktionärer sågs som opartiska. Påstår sig verka för samförstånd, men bidrar till att provocera fram incidenter och svartmåla Israel. Talar tyst om palestinsk terror och israeliska barn som tvingas fly till skyddsrummen", skriver KD-politikern.

Läs mer: Lars Adaktusson: Nu måste Sverige agera

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig