Nyheter

"Gud gjorde något med vår familj den veckan"

Att bo i husvagn på en camping kändes inte superhett när Kate Almroth först hörde talas om Torpkonferensen 2012. Men det blev en vecka som förändrade henne på djupet. – Torp blev Guds svar på något som fattades i mitt hjärta. Och är det så för mig, så är det säkert så för många andra.

Kate Almroth växte upp på Long Island, New York, men efter att under gymnasiet ha mött kärleken i utbytesstudenten John från Sundsvall, flyttade hon till Sverige 1992. Kate kommer från en katolsk familj och har alltid haft en tro, men det var efter att hon via jobbet kom i kontakt med EFK-pastorn David Axelsson, som hon på riktigt började ta sin tro på allvar. David bjöd in henne till sin kyrka i Sundsvall och under en gudstjänst gav han henne en utmaning som skulle komma att förändra både henne och hennes väg med Gud.

- Han sa: ”Om du vill du utvecklas i din kristna tro och möta Gud på ett fördjupande sätt, så sätt upp Torp på din årsplan”. Och jag tänkte ”Torp, vad är det?”. Efteråt var det flera som sa ”Vi måste åka dit. Man hyr en husvagn, det är jättemysigt”. Jag förstod inte riktigt storheten i det, jag var ju en ”citygirl”, men det fanns något som lockade mig, säger Kate.

Så några månader senare gav de sig iväg, Kate och hennes familj tillsammans med ett gäng från kyrkan.

- När jag väl kommit på vilken dusch och toalett jag skulle använda på campingen, så upptäckte jag att Torp var som himlen på jorden. Folk i matkön pratade om Jesus, det var samtal och gemenskap. När man gick förbi alla förtält så satt mormor och morfar och farmor och farfar med barnen i knät och spelade Fia med knuff. Det fanns inte en rökare eller någon som drack alkohol. Det var helt fantastiskt.

- Gud gjorde något med vår familj den veckan. Äldsta sonen var på basketläger, men vår yngsta son som var 14 då och vår dotter som då var 6, var med, och tyckte det var så roligt. Det var fullt med aktiviteter för dem och min man och jag hade en programbroschyr där vi varje dag kollade vilka seminarier vi skulle gå på. Och på kvällarna träffade vi våra vänner och pratade om vad vi hade varit med om. Jag gick runt som i en Torp-bubbla.

Kate har sparat sina anteckningar från veckan. Där har hon bland annat skrivit hur dottern Mika älskade kvällsmyset med familj och vänner, och hur mycket hon själv uppskattade undervisningen och alla gudsmöten.

- Jag hade aldrig varit med om något liknande, det träffade mitt hjärta och fördjupade min relation till Jesus.

Hur skulle du förklara Torp för någon som inte varit där?

- Det är som en jätte-bensinmack där vi får tanka för att kunna köra ännu längre på ett hållbart sätt. Och jag vill uppmana fler att anta utmaningen att åka dit för att utvecklas som kristen och Jesu efterföljare.

Fler artiklar för dig