Nyheter

KD utmanar C – vill bli nya landsbygdspartiet

Inför rikstinget har Kristdemokraternas partiledning pekat på ett område de vill profilera sig i. Landsbygden. – Vi jobbar för att vara böndernas och landsbygdens parti, säger Magnus Oscarsson.

1 av 3

I normala fall brukar landsbygden ses som Centerpartiets domän, framför allt inom den borgerliga familjen. Men nu sticker Kristdemokraterna ut hakan och sträcker ut en hand till alla väljarna bortanför storstadsregionerna.

– Landsbygden är jätteviktig för Kristdemokraterna, säger Magnus Oscarsson, landsbygdspolitisk talesperson för KD.

79 förslag

Inför partiets riksting i mitten på november har partiet lagt fram en egen proposition med 79 förslag för att förbättra levnadsvillkoren på landsbygden. Partiet vill bland annat ta hjälp av drönare för att jaga vildsvin, att barnaföderskor i glesbygd ska kunna bo på hotell strax innan förlossning, gårdsförsäljning av alkohol ska om möjligt tillåtas och kommuner som levererar vattenkraft ska få en större del av intäkterna.

– Jag är glad att vi inom partiet pratar så mycket landsbygd nu. För är man ute i landet möter man känslan av att de i Stockholm har övergivit oss, säger Magnus Oscarsson.

Men varför vill KD profilera sig som ett landsbygdsparti?

– För att vi upplever att det finns ett sånt brännande behov, människor känner sig åsidosatt. Och det är inte konstigt. För många förslag som kommer från regeringshåll har ingen bärighet i hur man lever och verkar på landsbygden. Ta bara det här med en premie för elcyklar, det kanske går an för dem som bor på Södermalm, men inte för oss som bor på landsbygden.

Slåss för bönderna

En viktig anledning för KD:s nya satsning på landsbygden handlar om böndernas allt svårare situation.

– Vi har fantastiska förutsättningar för att bedriva jordbruk i Sverige, men nu lägger lantbruk efter lantbruk ner. Vi är snart nere i 3 000 mjölkbönder. Vi måste vända den här trenden, mjölkproduktion är en ryggrad för landsbygden, säger Magnus Oscarsson.

Han säger att ett levande lantbruk är viktigt på flera sätt, inte minst om det skulle bli kris i omvärlden.

– Skulle det bli ett nödläge har vi inte en chans. I dag importerar vi ungefär hälften av all mat. Det är inte så att vi ska börja odla ananas, men vi är bara självförsörjande när det gäller vetemjöl, morötter och socker. Det är inte gångbart, säger Magnus Oscarsson.

– Vi måste jobba för att producera mer mjölk, kött och grönsaker, vi måste jobba för att våra bönder inte blir färre utan fler. Vi måste se till att ungdomar ska känna att det här är framtidens arbete.

Läs också Joakim Hagerius: Det är en kallelse att flytta till landsbygden

 

Kyrkan finns mitt i byn

Ett av förslagen i KD:s proposition till rikstinget handlar också att säkerställa att det finns kvar samlingslokaler på mindre orter och här kan det gamla talesättet ”kyrkan mitt i byn” komma till användning.

– Ett samhälle är så förknippat med att det finns samlingslokaler och då är kyrkan en viktig del, säger Magnus Oscarsson.

Det är inte så att KD vill sponsra kyrkor på landsbygden, utan det viktiga är att det finns någon form av samlingslokal, vilken det är kan variera från plats till plats.

Förutom landsbygden har KD:s partiledning inför rikstinget också lagt fram en proposition för integrationen med en rad förslag, inte mist när det gäller krav på att kunna svenska. I övrigt ser det ut att blåsa upp till strid om tiggeriet, då många slutit upp bakom en motion om ett nationellt förbud. Som Dagen tidigare skrivit om har även 40 politiker enats i en motion om att gå tillbaka till permanenta uppehållstillstånd.

Läs också Sverigedemokraterna på väg att bli största partiet

---

Kristdemokraterna riksting

  • KD samlas till riksting i Umeå mellan den 8-10 november.

    Rikstinget är Kristdemokraternas högsta beslutande organ.

    Partiledningen har två områden de valt att fokusera på, integration och landsbyggd.

    Utöver det har en rad motioner kommit in som det ska beslutas om.

    Tiggeri och migration är två områden där det finns motioner som spretar åt olika håll.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig