Nyheter

Britter vill att kyrkklockorna ringer för Brexit

1 februari 2020 lämnar Storbritannien EU. Det finns önskemål att det ska ske till kyrkklockornas klang, vilket skapar debatt inom kyrkorna där de flesta avvisar förslaget.

För alla Brexit-anhängare i Storbritannien är den 1 februari en stor dag. Efter en lång kamp får då landet äntligen tillbaka sin självständighet i och med utträdet ur EU och naturligtvis måste den nyvunna friheten firas med att landets kyrkor ringer i klockorna.

Eller?

Frågan har skapat debatt i Storbritannien, där Brexit-anhängare dragit i gång en kampanj om att kyrkorna ska ringa på lördag, den första dagen utanför EU.

Men de flesta kyrkoledare som uttalat sig säger nej.

– Två tredjedelar av befolkningen röstade inte för Brexit till en början, säger Alan Wilson, biskop av Buckingham, enligt Christian Post.

Han menar att låta kyrkklockorna ringa i en fråga som på djupet delat befolkningen skulle bli provocerande mot dem som gärna hade varit kvar i EU.

– Kyrkorna finns till för hela samhället, inte för en politisk fraktion som ska få fira sin seger, summerar han sin kritik.

Inget påbud

En annan viktig part i målet är det centralförbund som jobbar för klockringarna i Storbritannien, Central Council of Church Bell Ringers. De skriver på sin hemsida att många har hört av sig till dem med ett önskemål om att landets kyrkor gemensamt ska ringa in Brexit.

”Det finns historiska tillfällen då kyrkklockorna har ringt, slutet på andra världskriget är ett exempel”, kommenterar centralförbundet på sin hemsida.

Kyrkorna tysta

Men de tycker inte att Brexit är jämförbart. Snarare ser förbundet Brexit som en politisk fråga som kyrkorna inte ska blanda sig i och vill någon kyrka ringa i klockan är det på eget bevåg. Enligt Christian Post finns det kyrkor som åtminstone diskuterar frågan.

Men då de flesta kyrkor ser ut att bli tysta har i stället hoppet ställts till klockan Big Ben, Londons kända landmärke. Problemet är bara att klocktornet är trasigt. Folk har donerat pengar i mängder, men det mesta tyder på att Big Ben kommer att vara tyst i helgen.

Fler artiklar för dig