24 oktober 2020

En tidning på kristen grund



Nyheter

Yngre oroligare än äldre under corona

Unga känner sig mer oroliga, nedstämda och ensamma än äldre, till följd av coronapandemin. Det visar en Sifoundersökning beställd av Svenska kyrkan.

Var fjärde svensk känner sig mer ensam nu än före pandemin. Detta enligt en undersökning av Kantar Sifo, på uppdrag av Svenska kyrkan.

Ensamhet, oro, nedstämdhet och känslan att vara uttråkad är betydligt starkare bland yngre (18-34 år) än bland äldre (56-79 år). Även mer specifik oro, som att inte kunna njuta av sommaren eller för anhöriga, är nästan dubbelt så vanligt bland yngre, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Ser fram emot sommaren

Trots de ökande bekymren är ändå sommaren en tid som många ser fram emot. Sex av tio tillfrågade ser på sommaren med hopp och glädje.

– Efter en vår som kantats av oro och sorg är sommaren en efterlängtad ljuspunkt. Kyrkans envisa tro på att ljuset övervinner mörkret kan vara en hjälp i oron och ett stöd i krisen, inte minst när man själv inte orkar hoppas, säger Cecilia Melder, präst och forskare i religionspsykologi.

Digital familjerådgivning

Jourhavande prästs chattfunktion, som särskilt används av unga har fått kraftigt ökad aktivitet under coronakrisen, och under sommaren bedriver Svenska kyrkan också ett pilotprojekt med digital familjerådgivning.

– Behoven är fortsatt stora och vi försöker möta dem på olika sätt. Nu kommer sommaren som är full av kontraster, och ensamhet eller oro försvinner knappast för att solen skiner. Normalt minskar vår verksamhet så här års, men många församlingar jobbar nu för att bland annat skapa meningsfulla aktiviteter för barn och unga – med hjälp av ett stort bidrag från Radiohjälpen, säger Cecilia Melder.

Läs också Rasmus Troedsson sommarpratar i P1: Gud får viktig roll i mitt program

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Fler artiklar