Nyheter

Spånga kyrka attackerad med brandbomber

Tre brandbomber kastades mot Spånga kyrka natten till onsdagen. “En medveten provokativ handling”, kommenterar kyrkoherden.

- Vi fick in ett larm strax efter fyra, berättar Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling i nordvästra Stockholm.

När Dagen når honom befinner han sig utanför Spånga kyrka, men han tillåts inte komma in eftersom polisen spärrat av kyrkan och delar av kyrkogården för att genomföra en teknisk undersökning. Attentatet mot kyrkan utreds som mordbrand.

Tre brandbomber

Det är tre brandbomber, eller molotovcocktails, som har kastats mot kyrkan. En mot kyrkporten samt mot två olika fönster. I fönstret in mot sakristian blev det ett mindre hål och därför har det uppstått rökskador inne i kyrkan.

- Men vi har inte haft läge att besiktiga skadorna än, polisen gör just nu en brottsplatsutredning, säger Jerker Alsterlund.

Han kan redan nu ändå säga att de materiella skadorna på kyrkan är begränsade.

Ska hållas begravning

Som kyrkoherde har han nu en del att ta tag i efter brandattentatet, inte minst då det ska hållas en begravning i kyrkan senare under dagen.

- Det här är jättetråkigt, det är en medveten provokativ handling som väcker känslor och reaktioner, säger Jerker Alsterlund.

- Vi vet inte om det här är riktat mot kyrkan, eller om det bara gjordes för att skapa avsky i största allmänhet.

Han säger att det inte finns någon hotbild mot kyrkan och att det därför är svårt att veta vilka motiv som låg bakom.

Utsatta förortsområden

Spånga kyrka ligger mittemellan Tensta och Rinkeby, två av Stockholms mest socioekonomiskt utsatta områden där också en majoritet av de boende har utländsk bakgrund.

- I de här områdena är folk mer medvetna om att det här är en symboliskt negativ handling. Man är mer känslig för kyrkor och heliga rum när man kommer från regioner där religion spelar större roll, säger Jerker Alsterlund.

- Så det här väcker nog reaktioner hos många människor.

Flera kyrkor attackerades

Förra året utsattes en rad kyrkor för olika typer av attentat och skadegörelse, bland annat i förortsområden. För ungefär ett år sedan sattes Gottsunda kyrka i Uppsala i brand, senare under året vandaliserades Västra Skrävlinge kyrka i närheten av malmöförorten Rosengård.

Det är ännu oklart vilka motiv som ligger bakom då förövarna inte har hittats.

---

Fakta: Spånga kyrka

  • Spånga kyrka är en av de äldsta kyrkorna i Stockholm vars äldsta detaljer är daterade till 1100-talet.
  • Kyrkan tillhör Svenska kyrkan och ligger i dag inbäddad i Stockholms nordvästra förorter, mittemellan Tensta och Rinkeby.
  • Kyrkan är en del av Spånga-Kista församling.

---

Fler artiklar för dig