Nyheter

Utskälld för sin coronastrategi - nu har Tanzanias president avlidit

Hans strategi var att utrota coronaviruset med bön. Nu har Tanzanias president John Magufuli avlidit, 61 år gammal.

Den 27 februari försvann han ifrån rampljuset och sedan dess har det spekulerats en hel del. Ett rykte som fick stor spridning var att John Magufuli hade fått covid-19 och att han behandlades för detta i grannlandet Kenya.

Även om den officiella förklaringen till presidentens död är hjärtfel fortsätter ändå spekulationerna om att han egentligen smittats av coronaviruset, vilket troligtvis hänger samman med John Magufulis hantering av pandemin.

Bön mot corona

Han sällar sig nämligen till en av de ledare som förnekat att covid-19 skulle utgöra ett allvarligt hot och har sedan förespråkat bön och fasta som strategi för att mota bort pandemin, vilket Dagen tidigare skrivit om.

I november förra året talade John Magufuli, själv katolik, i en kyrka i Dodoma där han deklarerade att Tanzania var coronafritt och menade att det berodde på folkets böner.

– Gud har svarat oss, sa presidenten.

Eftersom landet deklarerat att det inte är drabbat av pandemin förs heller ingen statistik över smittade och döda och Tanzania har heller inte visat något intresse att massvaccinera sin befolkning. Landets kyrkor är splittrade, där vissa slutit upp bakom presidenten medan andra riktat skarp kritik mot presidenten.

Ersätts av muslimsk kvinna

John Magufuli ersätts nu av landets vicepresident Samia Suluhu Hassan, vilket innebär att Tanzania får sin första kvinnliga president någonsin.

Hon är till skillnad från sin föregångare även muslim och bär slöja. Hon kommer från Zanzibar, ett område med viss självständighet där islam är i klar majoritet. I övrigt är kristendom majoritetsreligionen i landet, drygt 60 procent av tanzanierna är kristna och 35 procent är muslimer.

---

Fakta: Tanzania och Sverige

  • Tanzania är ett av de länder som Sverige tidigt sände ut missionärer till.
  • Bland annat har landet numera en av världens största lutherska kyrkor, där svensk mission varit med och bidragit.
  • Flera svenska trossamfund har varit aktiva i mission och bistånd till Tanzania och det finns goda kontakter kvar.

---

Fler artiklar för dig