Nyheter

Liverapportering: Kyrkovalsvaka med Dagen

Under söndagen avgörs kyrkovalet 2021. Följ Dagens direktrapportering av valkvällen här.

01:15: Just nu saknas det röster från 15 valdistrikt för kyrkomötet – de resterande 2 123 distrikten har alltså rapporterats in och vi börjar närma oss ett slutgiltigt resultat. Enligt valkontoret på Svenska kyrkan kan det dröja tills i morgon innan de sista distrikten räknas in, så låt oss sammanfatta valet redan nu.

Den stora trenden är att alla tre partierna – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna – alla backade. Posk och Öppen kyrka gick framåt medan Frimodig kyrka backade något. Största vinnaren var dock Vänstern i Svenska kyrkan som ökade markant. Båda de nya nomineringsgrupperna, Alternativ för Sverige och Himmel och jord, tar plats i kyrkomötet som nu har inte mindre än 13 grupper representerade.

Med dessa 15 distrikt kvar att räkna ser resultatet ut på följande sätt, med förra valets resultat inom parentes:

Socialdemokraterna – 27,6 procent (30,3 procent)

Portipolitiskt obundna i Svenska kyrkan – 19,5 procent (17 procent)

Centerpartiet – 11,1 procent (13,7 procent)

Borgerligt alternativ – 8 procent (8,8 procent)

Sverigedemokraterna – 7,8 procent (9,3 procent)

Vänstern i Svenska kyrkan – 7,3 procent (3,7 procent)

Öppen kyrka – 5,3 procent (4,4 procent)

Frimodig kyrka – 3,5 procent (4 procent)

Miljöpartister i Svenska kyrkan – 3,2 procent (2,4 procent)

Kristdemokrater i Svenska kyrkan – 2,8 procent (3 procent)

Fria liberaler i Svenska kyrkan – 1,6 procent (3 procent)

Alternativ för Sverige – 1,2 procent (-)

Himmel och jord – 0,6 procent (-)

Valdeltagandet ligger just nu på 17,44 procent, men den siffran förväntas stiga i takt med att fler förtidsröster räknas in.

För en djupare analys av valresultatet, läs Frida Parks ledare. I morgon kommer ännu fler artiklar på Dagen.se med kommentarer från nomineringsgrupperna.

00.30: Vi väntar in de sista distrikten nu. 2 023 av 2 138 har räknats i valet till kyrkomötet, drygt 100 kvar alltså.

23.55: När det gäller valdeltagandet sa valgeneralen Anki Bondesson precis att det kan komma att öka med någon halvprocent tack vare förtidsröster som inte har räknats. Just nu ligger siffran på 17,36 procent, men Anki Bondesson tror att det kan landa på en bit över 18 procent.

– Det är jättebra. Jag hade inte förväntat mig en så hög siffra, säger hon.

23.50: Nu har snart 2 000 distrikt i valet till kyrkomötet räknats. Vi kan konstatera att Centerpartiet sjunker ännu mer än prognosen gjorde gällande – de ser ut att tappa strax över två procentenheter, från 13 till 11 procent.

23.30: Dagens ledarskribent Frida Park har skrivit en analys om valet som du hittar här.

“Kyrkovalets stora vinnare ser utan tvekan ut att bli de helt fristående nomineringsgrupperna i allmänhet och Posk, politiskt obundna i Svenska kyrkan, i synnerhet.”, skriver hon.

23.10: Nu tickar räknandet på snabbt. 1 722 av 2 138 av alla valdistrikt till kyrkomötet har räknats. Inga större förändringar i resultatet. Samtidigt har ungefär hälften av alla distrikt i stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige räknats.

23.00: Martin Tunström, ledarskribent på Barometern, har sin analys klar: kyrkovalsväljarna sa nej till partipolitisering i kväll.

22.50: Frimodig kyrka ser i dagsläget ut att göra ett valresultat som ligger mycket nära förra valets. Då fick de 3,97 procent, nu ligger de på 3,79 procent. Av de tre obundna nomineringsgrupperna – Posk, Öppen kyrka och Frimodig kyrka – är det bara de sistnämnda som backar något.

22.45: Reaktionerna har nu börjat komma in kring det preliminära valresultatet.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets förra partiledare, gläds åt att Visk går framåt och att Sverigedemokraterna backar:

Frågan är dock om en del sverigedemokratiska röster kan ha gått till nykomlingarna Alternativ för Sverige? Gustav Kasselstrand är åtminstone väldigt nöjd med valresultatet som ser ut att ge Afs tre mandat i kyrkomötet.

22.36: Det går att följa rösträkningen direkt på Svenska kyrkans valsida. Det är fortfarande drygt 1 500 distrikt räknade och räkningen väntas pågå en till två timmar till innan vi har ett slutgiltigt resultat.

22.30: Valets vinnare ser ut att vara två: Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) och Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) som båda ser ut att öka med omkring 2,5 procentenheter. Även Öppen kyrka ökar med ungefär en procentenhet i dagsläget.

22.22: Just nu har det räknats 1 504 av 2 138 distrikt. Men vi kan redan nu notera att alla nomineringsgrupper som utgörs av politiska partier – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna – ser ut att backa med minst en procentenhet. Ett dåligt val för partierna, med andra ord.

22.20: Det finns också en prognos kring valdeltagandet nu. Det ser ut att landa på runt 17 procent, vilket är en nedgång från förra valets (höga) notering på 19 procent.

22.15: Noterbart är också att de två nya nomineringsgrupperna Alternativ för Sverige och Himmel och jord båda ser ut att få plats i kyrkomötet – de har just nu tre respektive ett mandat.

22.10: Det ser alltså ut som att Posk ökar från drygt 17 procent till knappt 20 procent. Samtidigt har Socialdemokraterna tappat ungefär lika mycket, tre procent.

22.05: Vi har en första prognos! Så här ser röstfördelningen i valet till kyrkomötet ut enligt en prognos som är gjord efter drygt hälften av räknade röster. Förra valet inom parentes.

Himmel och jord – 0,6 procent

Kristdemokrater i Svenska kyrkan – 3 procent (3 procent)

Posk – 19,75 procent (17 procent)

Frimodig kyrka – 4 procent (4 procent)

Sverigedemokraterna – 8,3 procent (9,3 procent)

Vänstern i Svenska kyrkan – 6,1 procent (3,8 procent)

Öppen kyrka – 5,3 procent (4,4 procent)

Alternativ för Sverige – 1,3 procent

Socialdemokraterna – 27,2 procent (30,3 procent)

Borgerligt alternativ – 7,3 procent (8,8 procent)

Centerpartiet – 12,7 procent (13,7 procent)

Fisk – 1,3 procent (3 procent)

Miljöpartister i Svenska kyrkan – 3 procent (2,4 procent)

21.55: Drygt hälften av alla valdistrikt för kyrkomötet har nu räknats – omkring 1200 av 2138 – vilket innebär att vi borde ha en prognos ganska snart.

21.50: Valgeneralen Anki Bondesson har vankat av och an under kvällen och pratat i telefon, men jag fick tag i henne nyss – och hon var nöjd.

– Det här är ju mitt andra val och vi har fått till det bättre med support till valnämnder och stift nu, så jag känner mig betydligt tryggare med det här valet än det förra. Den här gången har jag kunnat njuta av det på ett sätt som jag inte kunde förra gången, säger hon.

I år är det betydligt fler förtidsröster än tidigare, säger hon. Några större missöden har inte skett, även om det har krånglat lite med röstkorten.

– Det är en enorm process att få ut röstkort till fem miljoner personer, så det har varit en utmaning, säger hon.

Själv har hon tagit inte mindre än 130 intervjuer under valupptakten och hon märker av ett större intresse för valet.

– Det pratas mer om det i media och jag får inte frågor om att det är “det glömda valet” längre, säger Anki Bondesson.

21.25: De första resultaten har kommit in – alltså, distrikt där rösterna är helt räknade och inrapporterade. Det handlar om val till kyrkofullmäktige i Villie församling i Skåne, Torestorps pastorat i Göteborg och Grythyttans församling i Västerås.

De två första hade bara en nomineringsgrupp medan i Grythyttan blev Grythyttelistan största nomineringsgrupp med 53 procent, en massiv ökning från 2017 års 30 procent.

21.15: Fler vittnar om att det har varit ovanligt långa köer i dag, i Uppsala och Stockholm men också i andra delar av landet. Återstår att se om det är en observation som håller även för valdeltagandet i stort.

21.05: På denna skärm här på valvakan uppdateras rösträkningen kontinuerligt. Som ni ser har den inte hunnit alltför långt än, men den – det vill säga alla rösträknare runt om i landet – tuggar på. Lite längre fram kommer det också gå att följa preliminära valresultat här.

Rösträkning.

20.45: Vid 22.00 är förhoppningen att det ska finnas någon form av prognos kring hur valet till kyrkomötet har gått. Just nu räknas rösterna för fullt – och redan nu har de första rösterna kommit in, annonserades det just här på valvakan. Det första inrapporterade distriktet var ett valdistrikt i Tjörns pastorat – de hade 91 röstberättigade varav 22 röstade. Någon jublar över det höga valdeltagandet vilket leder till att ett litet nöjt sorl breder ut sig här på valvakan på Kyrkans hus i Uppsala.

Svenska kyrkans valvaka i Uppsala.

20.30: En av de som fick köa långt efter 20.00 var Hans Lindgren. Han släntrade lugnt in till Uppsala domkyrka med sex minuter till godo och blev därmed den sista att få stå i kön innan valarbetare strax efteråt kom och stängde den för nya röstare.

– Det var inte riktigt tänkt att jag skulle vara så sent ute. Jag hade tänkt göra det hela veckan, men så blev det så här, säger Hans och säger att det är hans första kyrkoval eftersom han tidigare har bott utomlands. Skälet till att han ändå tog sig ner för att rösta var att “hålla extremisterna ute ur kyrkan”.

Hans Lindgren var sist i kön till vallokalen i Uppsala.

20.15: Rättare sagt – köerna är stängda. Vallokalerna håller däremot öppet så länge röstarna ställde sig i kön före klockan 20.00. Jag pratade precis med pressekreteraren Ewa Almqvist här på Svenska kyrkans valvaka som sa att de har fått rapporter om köer på flera håll i landet, vilket kan försena valresultatet som i dagsläget förväntas komma ungefär vid midnatt. Vi får vänta och se.

20.00: Nu är vallokalerna stängda.

19.40: Det som kyrkovalet handlar om är alltså val till beslutande organ på tre olika nivåer inom Svenska kyrkan: kyrkomötet på nationell nivå, stiftsfullmäktige på regional nivå och kyrkofullmäktige på lokal nivå. I kväll kommer rapporteringen främst att fokusera på val till kyrkomötet. I dag sitter elva nomineringsgrupper i kyrkomötet och dessa elva plus två till ställer upp i dagens kyrkoval. Om du vill fräscha upp kunskaperna kring vilka nomineringsgrupper som deltar i valet hittar du en sammanfattning här.

19.25: Även på andra håll var det långa köer till att få rösta. Här på Södermalm i Stockholm.

Köerna ringlade långa på Södermalm i Stockholm

19.05: Det har varit långa köer att få rösta vid Uppsala domkyrka under hela veckan, enligt valarbetare. På söndagseftermiddagen tog det drygt en halvtimme från sistaplatsen i kön fram till röstbåset.

Ungefär en halvtimmes kö fick röstare räkna med utanför Uppsala domkyrka på söndagseftermiddagen.


Kyrkovalröstning i Uppsala.

18.50: Om du har skjutit upp röstandet in i det absolut sista finns det fortfarande en dryg timme att göra Dagens valkompass på och bege dig till en vallokal. Annars kan du passa på att titta tillbaka på kyrkovalrörelsen och minnas vilka utspel som fick mest uppmärksamhet.

18.30: Välkomna till Dagens direktrapportering av kyrkovalet. Kyrkovalet brukar kallas det glömda valet, men i år har kampanjerna inneburit såväl hetsiga debatter på bästa sändningstid i tv som höga diskussionsvågor på sociala medier. Kommer det att avspegla sig i valdeltagandet? Det vet vi ungefär vid midnatt i kväll. Här är ett par hållpunkter att hålla reda på:

20.00: Vallokalerna stänger.

22.00: Här kan det börja bli tydligt vartåt resultatet lutar.

00.00-01.00: Valresultatet väntas vara klart.

Jag som håller i rapporteringen heter Johannes Stenlund, ni når mig på johannes.stenlund@dagen.se.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig