Nyheter

Forskare på väg knäcka Frösö kyrkas mysterium

“Ingen vet hur gammal kyrkan är”, konstaterar kyrkoherden som blickar bakåt mot 1100-talet

Det är en välanvänd och populär kyrka, men här vilar också en historisk gåta från tiden då Sverige kristnades. Nyligen kom något av ett genombrott när Frösö kyrkas historia ska skrivas.

Det är Öresunds-Posten som berättar om genombrottet i försöken att få fram åldern på Frösö kyrka, något som tidningen skriver har “gäckat generationer av forskare”. På senare tid har antikvarier och forskare besökt kyrkan, där de bland annat har krupit runt uppe på spångar i taket för att komma åt de allra äldsta trädelarna. Med hjälp av borrprov som sedan analyserats i laboratorier har de nu kommit fram till att kyrkan måste ha brunnit år 1302, vilket tidigare var okänt.

Nu är tanken att gräva vidare ännu djupare i byggnadens historia efter att nya träfynd gjorts. Om några månader kan gåtan om Frösö kyrkas historia vara löst. Mycket tyder på att kyrkan kan vara byggd redan på 1100-talet.

Oklar ålder

– Ingen vet hur gammal kyrkan är, men jag vet att man har firat 850-årsjubileum i församlingen mot bakgrund mot vad man visste då, berättar kyrkoherde Håkan Toresson för Dagen.

Sedan tidigare är det känt att kyrkan är byggd på en tidigare kultplats för asatroende, där man bland annat har hittat offerdelar under altaret i kyrkan.

– Platsen ligger högt på Frösön med en fin utsikt, att välja den platsen för något viktigt är förståeligt.

Utanför församlingsexpeditionen finns också en runsten som beskriver hur det gick till när Jämtland kristnades och som också berättar mer om hur kristendomen kom till platsen.

En väldig historia

– Det finns en väldig historia, det märker vi alla som jobbar här, säger Håkan Toresson.

– Platsen har en speciell betydelse och kyrkan ligger vid den gamla pilgrimsleden mot Nidarosdomen. Här har det firats dagliga gudstjänster i århundraden och man har hittat medeltida mynt från andra länder från den katolska tiden, då någon lämnat en slant till jungfru Maria för att sedan resa vidare.

Spelar det någon roll för er som jobbar nu hur gamma kyrkan är?

– Nej, egentligen inte. När vi firar gudstjänster är vi här och nu, det här är inte ett museum utan en frekvent använd kyrka.

Håkan Toresson, kyrkoherde i Frösö Sunne Norderö församling

Men lite speciellt är det ändå att kyrkan med jämna mellanrum besöks av forskare som är på jakt efter urgammalt trä för att kunna rekonstruera historien och även göra en slutlig åldersbedömning.

Håkan Toresson berättar att det också finns de som säger att en äldre träkyrka stod här innan stenkyrkan byggdes.

– Hur de fått de tankarna vet jag inte, för det är nog mest spekulation då inget kan finnas kvar.

Även om mycket har ändrats genom århundradenas gång så har Frösö kyrka valt att knyta an till historien genom att satsa på pilgrimsvandringar. Fortfarande går det, för den som vill, vandra samma väg som de första kristna svenskarna gjorde där de stannade till på Frösö längs vägen till Nidaros i Norge.

Frösö kyrka

---

Fakta: Frösö kyrka

  • Frösö kyrka är en kyrka från tiden då Sverige kristnades, men där man ännu inte kunnat fastslå när den byggdes.
  • Kyrkan brann i slutet av 1800-talet, vilket är väl dokumenterat.
  • Nu har forskare med hjälp av borrprov i kyrkans äldre trädelar lyckats få fram bevis för att den brann en gång även på 1300-talet.
  • Nu ska de med nya proven få fram när kyrkan egentligen är byggd.

---

Fler artiklar för dig