Kultur

Dogge Doggelito: Carola inspirerade oss små kycklingar

“Rap var en välsignelse för oss fattiga barn för vi behövde bara papper och penna”, säger årets mottagare av Cornelis Vreeswijk-stipendiet

Den svenska rappens födelse kan härledas till Carolas vinst i Melodifestivalen med Främling. Det menar artisten Dogge Doggelito, som är årets mottagare av Cornelis Vreeswijk-stipendiet.

Dogge Doggelito, som egentligen heter Douglas León, tilldelas stipendiet för sin betydelse för den svenska rappen. Han blev under 1990-talet känd i breda lager som frontfigur i hiphop-gruppen The Latin Kings.

“Snubben är inte bara hipp, han är cool, han är älskad och han tog svensk rap ut ur betongskuggan och in i rampljuset”, lyder en del av juryns motivering, med anspelning på en känd textrad ur The Latin Kings-låten Snubben.

“Visade att det fanns en väg framåt”

Stipendiemottagaren själv menar att den svenska rappen föddes när Carola Häggkvist, klädd i kycklinggul dräkt, som 16-åring 1983 vann Melodifestivalen med Främling. Precis som Dogge var Carola från Botkyrka kommun; han bodde i Alby och hon i Norsborg.

– Hon inspirerade oss små kycklingar som satt där på bänkarna och rappade. Hon visade oss att det fanns en väg framåt. Främling handlade ju om en syrian hon var ihop med i Norsborg, tror jag, säger han till Aftonbladet.

I Expressen berättar Dogge Doggelito att hans största dröm som grabb blev att sjunga på tv som Carola.

Carola Häggkvist var en inspiration till den svenska rappens födelse, säger Dogge Doggelito.

Han berättar också om hur rappen blev en välsignelse för honom under barndomen.

– Jag och min brorsa ville spela trummor, men det hade inte mamma råd med. Hockey hade vi inte råd med. Men rap var en välsignelse för oss fattiga barn för vi behövde bara papper och penna, säger han till Aftonbladet.

Mötte Jesus i kyrkan

I intervjun med Expressen berättar han om hur han under uppväxten kom att möta Jesus i kyrkan. Som straff för bus som han hade ställt till med tvingades han tillsammans med åtta andra av skolans stökiga pojkar att klä sig i vit kåpa och sjunga i kyrkan.

– När det blev min tur fylldes jag av en värme, det var som att jag fick Guds kärlek och gåvan att sjunga samtidigt. När det hände visste jag att jag kommer vara med Jesus i hela livet. Så Jesus är nummer ett, säger Dogge och rangordnar därefter hunden Rizla, salsa-singer-songwritern Frankie Ruiz, Carola och till sist Cornelis Vreeswijk i en lista över betydelsefulla gestalter i livet.

Mellan 2012 och 2018 medverkade Dogge Doggelito som krönikör i Dagen.

---

Fakta: Dogge Doggelito

  • Föddes 1975 i Botkyrka, där han också växte upp i förorten Alby.
  • Slog igenom brett på 1990-talet som frontfigur i hiphop-gruppen The Latin Kings.
  • Har genom åren medverkat i en rad sammanhang, inte minst reklamfilmer på tv. Har även under flera år varit krönikör i Dagen.
  • Tilldelas Cornelis Vreeswijk-stipendiet 2022 för sina insatser som pionjär inom svensk hiphop. Bland tidigare mottagare av stipendiet märks Lena Nyman, Tommy Körberg, Lill Lindfors samt Lasse Berghagen.

---

Fler artiklar för dig