Nyheter

Promenaderna vid Kongofloden avkoppling för Tilda

Promenaderna utmed Kongofloden är årets sommarminne för Tilda Jönsson, anställd som missionär och sjuksköterska för Equmeniakyrkan i Demokratiska republiken Kongo.

Tilda har varit stationerad i Luozi i västra Kongo sedan sommarens början. Samhället smyger tätt intill den mäktiga Kongofloden, som redan vindlat sig in i den svenska 30-åringens hjärta.

Hit söker hon sig så ofta hon kan, helst i gryningen eller skymningen, då solen kastar sneda strålar mot buskagen vid den branta strandbanken.

– Alldeles vid floden är det stora plättar med åkermark, som ligger under vatten under en stor del av året, berättar Tilda Jönsson för Dagen.

– Nu när det är torrperiod har vattnet dragit sig tillbaka så mycket att vi fått både nya odlingsytor och nya promenadstigar.

På sina vandringar ser hon människor som arbetar på fälten, fiskare som glider fram i träkanoter med nät eller spön, och kvinnor som kommer ner för att tvätta kläder eller hämta vatten vid källorna som rinner ut i floden.

– Eftersom det inte finns något ordentligt sopsystem ligger det en hel del skräp, särskilt plastflaskor, vid flodkanten. Men floden är ändå vacker och för mig finns inget bättre sätt att koppla av än de här promenaderna.

Fler artiklar för dig