Nyheter

Putins närmaste man i kyrkan är inte patriark Kirill

Biskop Tikhon Shevkunov utpekas som Putins andliga vägledare

Kyrkans roll i Putins krigspropaganda är numera väldokumenterad men få vet hur presidentens religiösa liv ser ut på det personliga planet.
Mycket pekar mot att Tikhon Shevkunov, abbot i Pskov nära Estland, är Putins andliga vägledare.

Att Vladimir Putin har knutit en nära kontakt till den rysk-ortodoxa kyrkan under sin tid som president är väl knappast en nyhet, inte heller att han använder en religiös diskurs för att legitimera invasionen av Ukraina.

Men även om de flesta bilderna av Putin i kyrkosammanhang kretsar kring stora ceremonier tillsammans med patriark Kirill i Moskvas Frälsarkatedral är det en annan person inom kyrkan som sägs stå närmast Putin, fader Tikhon Shevkunov.

Tikhon Shevkunov har en lång historia inom den rysk-ortodoxa kyrkan och utnämndes bland annat till biskop i Moskva 2015. Caroline Hill, doktorand inom religionssociologi på Uppsala universitet, kallar honom ”en riktig munk” som i kontrast till patriark Kirill inte varit lika synlig i offentligheten. Numera är han abbot på klostret Pskov-Pechersk i staden Pskov nära gränsen till Estland.

Skrivit en av de mest sålda böckerna

Även om han syns mindre i offentligheten är Tikhon Shevkunov inte helt okänd för den ryska allmänheten. År 2011 släppte han till exempel självbiografin Everyday saints and other stories som blev en av Rysslands mest köpta bok det året.

Samtidigt har det länge ryktats om att Tikhon Shevkunov är Putins andliga vägledare, eller spirituella fader som det också kallas. Att ha en andlig vägledare är något som är vanligt förekommande för högt uppsatta personer med relation till den rysk-ortodoxa kyrkan. I det här fallet sägs det att Tikhon Shevkunov var den som invigde Putin till kyrkan och att han därefter utvecklats till andlig vägledare för presidenten.

Biskop Tikhon Shevkunov utpekas som Putins andliga vägledare.

Caroline Hill säger att Putin och Tikhon Shevkunov har en ”nära” relation.

– Man kan säga att Kirill och Tikhon fyller olika funktioner för Putin. Att man ser Putin tillsammans med patriark Kirill beror på att han är rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud. Det ryktas om att Tikhon Shevkunov spelar en annan, mer personlig, roll i Putins liv, säger hon.

Aldrig bekräftats

Bland annat har Tikhon Shekunov ofta varit medbjuden på både inhemska och internationella resor. Däremot har rollen som andlig vägledare aldrig bekräftats. Anledningen tros vara att man inom kyrkan inte anser att detta är något man pratar om offentligt. En av Putins talespersoner säger till Financial Times att informationen är ”väldigt privat” och att inte ens Putins närmaste män vet säkert. I samma artikel säger Tikhon Shevkunov själv: ”Du kan tro på ryktena om du vill, men var säker på att det inte är jag som sprider dem”.

– Den här typen av relation anses vara helig, därför är det inget du skryter om, tvärtom. Det är i stället en dygd att vara prestigelös angående sånt här. Men man kan exempelvis se på sociala medier hur Tikhon Shevkunovs kloster använder sig av liknande retorik som Putin, säger Caroline Hill.

Fler artiklar för dig