Adventisterna startar helt vegetarisk kockskola

Adventistsamfundet i Sverige startar en egen kockutbildning med fokus på hel-vegetarisk kost.
– Det ligger i tiden och vi ser ett stort intresse, säger Bobby Sjölander, missionsföreståndare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nästa termin startar kockutbildningen som drivs av Adventistsamfundet i Sverige, och som ska hålla till på Ekebyholmsskolan i Norrtälje kommun. Utbildningen är unik eftersom den är helvegetarisk.

– Grunden är att vi alltid haft en stark profil vad gäller hälsa. Tidigare har vi drivit kurorter, men de har lagts ner, konstaterar Bobby Sjölander.

– Vi menar att människan är en helhet, att allt hänger ihop och att vi därför behöver måna även om våra kroppar.

Adventisterna förespråkar därför en hälsosam livsstil där vegetarisk kost uppmuntras och även ett helnyktert leverne.

Första omgången av utbildningen är redan fulltecknad. Eleverna kommer från USA, Sydamerika, Europa och några även från Sverige.

– Jag hoppas att det ska få en fortsättning så att fler får chansen att delta, säger Bobby Sjölander till Dagen.

Hur kommer det att märkas att det är en kristen utbildning?

– Det handlar nog mer om gemenskapen mellan deltagarna. Annars är det som en vanlig kockutbildning.

Förespråkar kost utan kött 

I Sverige drev Adventistsamfundet under större delen av 1900-talet Nyhyttans hälso- och rehabcenter (1905-1997) och Hultafors Hälsocenter (1938-2006). Eftersom adventister förespråkar en vegetarisk kosthållning, har samfundet också drivit hälsokostindustrier i Sverige sedan 1920-talet, fram till dess Hälsans Kök och AB Svenska Nutana såldes 2006.

Läs också: Adventisternas syn på hälsa: Äta mer växtbaserat

Debatt