Amnesty: Polisen kör bort tiggare

Amesty har fått in vittnesmål från tiggare som säger att de körs bort av polis när de sitter och tigger. Polisen bekräftar detta och menar att polisen har stöd för det i ordningslagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på människorättsorganisationen Amnesty, pekar på att polisen tillämpar ordningslagen på olika sätt i olika delar av Sverige. I synnerhet i vissa delar av Stockholm använder polisen ordningslagen som stöd för att köra bort tiggare.

– Vi får vittnesmål om att polisen inte låter dem sitta ner och tigga, trots att de inte sitter i vägen eller hindrar förbipasserande. Det håller vi på att titta på just nu, säger hon till TT.

Läs mer: Eskilstuna vill införa tillstånd för tiggeri

Viktor Adolphson, yttre befäl vid polisen på Södermalm i Stockholm, bekräftar delvis Amnestys bild. På Södermalm lutar sig polisen mot första paragrafen i ordningslagens tredje kapitel. Den säger att det inte är tillåtet att använda offentlig plats, exempel en trottoar, på ett sätt som inte stämmer överens med ändamålet som platsen har upplåtits för.

– Vi använder samma lagstöd när vi talar med dem som ställt ut en soffa eller utemöbel utanför sin falafelbar, säger Adolphson.