Nyheter

Bråk stängde kyrkornas nattboende i Karlstad

Efter flera stökiga nätter på Vintervärme beslutade ledningsgruppen på tisdagsmorgonen att stänga nattboendet för säsongen.

"Antalet personer som ville ha en säng på Vintervärme var återigen fler än det fanns sängar" skriver Karlstads pastorat i ett pressmeddelande.

"När det stod klart att alla inte skulle få plats var det flera som uppträdde hetsigt och otrevligt. Det är tråkigt när några få ska förstöra för alla de andra men säkerheten går först."

Större lokaler

Vintervärme, kyrkornas nätverk för socialt arbete i Karlstad som har funnits i flera år, en sammanslutning av några av stadens kyrkor tillsammans med Ria och Karlstads kyrkliga stadsmission.

Så sent som den 13 januari flyttade verksamheten in i större lokaler efter att Karlstad kommun erbjudit en hyresfri lokal. Men det visade sig inte räcka. Behovet är ännu större.

"Vintervärme bygger på ett ömsesidigt förtroende. Volontärerna tar på sig ansvaret för att hålla öppet över natten och gästerna har ansvaret att bete sig på ett vänligt sätt. När detta inte fungerar längre måste säkerheten för alla inblandade gå först", skriver Karlstads pastorat.

Läs mer Nattkafé för hemlösa stängs för säsongen

Av pressmeddelandet framgår att det var ett gemensamt beslut av hela ledningsgruppen med alla engagerade organisationer närvarande.

"Nätverket ser det inte som möjligt att öppna igen den här vintern. Att öppna Vintervärme igen kräver en annan organisation och ett annat arbetssätt – något som inte är möjligt att styra upp snabbt."

Rekordlång Vintervärme

Totalt höll Vintervärme öppet sju veckor den här gången – längre än något tidigare år.

Vad som händer kommande vinter är fortfarande oklart.

"Nu ska lokalen tömmas och en noggrann utvärdering av den här perioden startas. Alla erfarenheter ska tas om hand inför kommande vintrar" står det i pressmeddelandet.

Läs mer "Vintervärme" har premiär i Karlstad

Fler artiklar för dig