Nyheter

Brassbandet Sion brass i Linköping firade 60 år

Sion brass i Linköping jubilerade med nostalgikick och jubileumskonsert.

MALMSLÄTT. Vad ska vi göra för de unga grabbarna? Det var frågan för pingstförsamlingen i den lilla orten Malmslätt strax utanför Linköping, som 1958 drog igång ett brassband. Året efter, 1959, införlivades bandet med Sionförsamlingen i Linköping vilket räknas som startskottet för Sion Brass. I helgen var det 60-årsjubileum.

– Det känns bara bra, det är en fantastisk tid som ligger bakom, säger Alf Lundqvist, dirigent sedan 1991.

Nya musiktrender

När han berättar om hur brassbandet startade som en ungdomsverksamhet kunde han samtidigt konstatera att medelåldern numera är mycket högre. De yngsta som var med och spelade vid firandet var över 40 år och trenden är tydlig runtom i landet, brassbanden som poppade upp runt om i landet en gång i tiden börjar nu glesas ut, inte minst efter att nya musiktrender kommit in i kyrkan.

Så när Alf Lundqvist får frågan om det finns någon framtid för brassmusiken inom pingströrelsen svarar han att man får leva på hoppet.

– Vi har en del små pojkar och flickor som börjat spela. Vi får hoppas att de håller i.

Musik och gemenskap

60-årsfirandet gick på många sätt i nostalgins tecken. Under middagen var det flera grånade män som gick fram och berättade anekdoter från förr och bilden blev tydlig att brassbanden hade i huvudsak två uppgifter. För det första handlade det om att musicera ihop, men hand i hand med musiken handlade det om att de unga grabbarna skulle hitta en plats i församlingens verksamhet. Att brassmusiken främst lockade till sig män fick också sin förklaring, det handlade om att de unga grabbarna inte ville vara med och sjunga i kören. Så i stället köptes det in kornetter, tromboner, horn och tubor och pingstkyrkans brassband gav sig ut med budskapet om Jesus på gator och torg. Glad musik till Herrens ära, är orden som använts för att beskriva Sion brass verksamhet.

Spelade på gudstjänst

60 årsjubileet handlade inte bara om att minnas det som var, utan Sion Brass fick spela på en fullsatt söndagsgudstjänst i pingstkyrkan i Linköping. Musikanterna bestod av en mix av dem som fortfarande träffas varje vecka för att öva, och tidigare medlemmar som fick chansen att återigen visa vad de går för bakom munstycket.

Fler artiklar för dig