Chock i kyrka efter ny drunkningsolycka i Härnösand

Två dödsfall på en vecka inom den kristna afghanska gruppen i Härnösand och Timrå.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vid 17-tiden på söndagen larmades SOS om ett drunkningstillbud i en tjärn i Timrå. Ett omfattande sökpådrag inleddes, bland annat med polisens dykare, men först nio timmar senare hittades den afghanske mannen.

– Vi stod vid tjärnen halva natten, säger Maria Flodin, tillträdande pastor i Timrå Pingst, till Dagen.

Hon berättar att tjärnen är en välbesökt badplats och att det fanns många människor på platsen vid olyckstillfället. Exakt vad som hände när mannen försvann vet hon inte, men hon säger att ingen uppfattade att han behövde hjälp.

Kallt vatten i tjärnen

Det är bara en vecka sedan en annan afghansk man förolyckades i en drunkningsolycka i närområdet. Den gången handlade det om Härnösand, tre mil bort, och när det gäller olyckan i Timrå säger Maria Flodin att vattnet i tjärnen är kallt och att det kan vara förrädiskt.

Christian Mölk, pastor i Pingstkyrkan i Härnösand, skriver på Facebook att den afghanska kristna gemenskapen Timrå och Härnösand ”i stort sett sitter ihop”.

Maria Flodin bekräftar att afghanerna umgås väldigt tätt och att alla afghaner kände både personerna som har drunknat.

– Jag pratade med en afghan efter det första dödsfallet och han berättade att de hade pratat om det i gruppen, säger hon.

”Prata om badrisker i afghanska grupper”

Exakt varför en till dödsolycka ändå ägde rum vet ingen. Men Christian Mölk skriver på Facebook att alla som har afghanska grupper bör prata om vad som gäller vid bad. ”Det är fortfarande kallt i vattnet och är man inte en van simmare kan det snabbt bli farligt om man blir nerkyld.”

Pingstförsamlingarna i Timrå och Härnösand har än så länge inte jobbat aktivt för att minska riskerna vid bad.

Maria Flodin förklarar att medlemmarna fortfarande är ganska chockade efter det senaste dödsfallet. Men hon berättar att kyrkan i Timrå kommer att vara öppen i kväll och hon konstaterar att afghanerna i församlingarna har tillräckligt med problem.

– Nu måste vi självklart fundera på hur vi ska agera för att det här inte ska upprepas igen.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här!