Nyheter

EFK-pastorer manas kliva utanför kyrkans väggar på konferens

Hur ska Evangeliska frikyrkans pastorer och församlingar kliva utanför kyrkans väggar och murar? Omkring 170 församlingsarbetare samtalar om detta vid EFK:s medarbetarkonferens nu i veckan.

1 av 3

De anställda i Evangeliska frikyrkans församlingar möts på Gullbrannagården utanför Halmstad, tisdag-torsdag. Temat för årets konferens är "Evangelium till en bruten värld".

– Vi ser att det kristna evangeliet är viktigt i vår tid, och inser att vi behöver kliva ut och möta situationen i omvärlden, och lyssna in, säger Mattias Eveborn, pastor i Linköping och ordförande i EFK:s medarbetarförbund.

Otrygga utanför kyrkan

Han konstaterar att kristenheten inte alltid känner sig trygg utanför kyrkans väggar, och att man därför behöver lära av dem som redan har vågat ta steg.

Mattias Eveborn, pastor i Citykyrkan i Linköping.

– Vi behöver stärka vår självkänsla, och inse att vi har något att bidra med.

Samtidsanalys

Linnea Åberg, regionansvarig för EFK:s missionsarbete i Asien, är huvudtalare i konferensen. Men flera andra talare finns också i programmet ihop med missionsdirektorerna Linalie Newman och Ingemar Forss. Ett större pass handlar om samtidsanalys och vad Gud säger till den som lyssnar till vår omvärld.

Läs mer: Linalie Newman och Ingemar Forss: Det kalla Sverige behöver en kristen motståndsrörelse

Seminarier hålls bland annat kring "kyrkan, evangeliet och migrationen", internationella erfarenheter av att leva missionellt och om att vara kyrka på bortaplan.

– Som församlingsarbetare får vi inte bara betjäna dem som betalar vår lön, utan måste också se dem som Jesus har sänt oss ut att nå i vårt samhälle, säger Mattias Eveborn.

Existentiella frågor

Erika Bergman, pastor och masterstudent i teologi, kommer att hålla ett seminarium om psykisk ohälsa under medarbetardagarna.

Hon säger till Dagen att hon tänker lyfta fram vad forskningen säger om de existentiella frågorna i det sammanhanget, och vidare dela med sig av egna erfarenheter av att ha varit sjukskriven för utmattningssyndrom och panikångest under flera år.

– Existentiell hälsa är ett tomrum i svensk sjukvård i dag. Här tänker jag att vi som kyrka ska stå på barrikaderna och erbjuda människor redskap att kunna tolka sin tillvaro i ett större andligt och existentiellt perspektiv, säger Erika Bergman.

Erika Bergman.

– Många människor är helt utelämnade till sig själva när livet kraschar. Här har kyrkorna något unikt att erbjuda. Det finns ett stort tomrum – ett hål – som Gud kallar oss in i.

Mattias Eveborn är glad för tillfället att möta sina kollegor från EFK:s församlingar, och betonar vikten av att bygga relationer.

Fler artiklar för dig