Deltagare i SVT-program fick lära sig att svära

En lektion i svenska svordomar och konsten att skriva arga lappar i SVT-programmet ”Allt för Sverige” har retat upp tv-tittare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag tycker att SVT kan ha ett program för att presentera de svenska svordomarna. Men att man inte ska göra det i ett familjeprogram som "Allt för Sverige", säger pastor Roland Nelsson.

Det var i söndags som Roland Nelsson med familj bänkade sig framför tv:n för att se det första avsnittet i sjunde säsongen av programmet "Allt för Sverige".

Svensk samhällskunskap

Det populära nöjesprogrammet följer ett antal amerikaner vars förfäder en gång i tiden utvandrade från det karga Sverige för att söka sig ett bättre liv i USA. På inbjudan av SVT får de nu upptäcka sina rötter och lära känna landet med de röda stugorna. Formatet består av en del historia, några delar skratt, mycket tårar samt tävlingar där deltagarna i det förlorande laget får åka hem. Och så förstås en del svensk samhällskunskap.

I söndags bestod samhällskunskapen i att skriva arga lappar till tvättstugan. Deltagarna fick wettextrasor och en lista på fula ord. De skrev sina traslappar som sedan lästes upp av programledaren Anders Lundin.

– Programmet brukar vara bra, men det sjönk som en sten. Allt under hjärtligt skratt från programledaren. Om jag inte missminner ska en programledare i SVT tala ett vårdat språk och inte i onödan använda svordomar. Denna gång blev det tvärtom, säger Roland Nelsson, som efter programmet kontaktade SVT.

Skämtsam miljö

I sitt svar meddelar SVT att medarbetarna bör vara återhållsamma med svordomar, men att det inte är förbjudet att svära i tv. "Här användes (svordomarna) i en skämtsam miljö, där de anses vara mer okej. Svordomar och arga lappar är något vanligt i vår vardag idag. Något som vi måste kunna lyfta", skriver SVT.

– Jag har kontaktat SVT tidigare och det är ungefär vad de brukar svara. Man blir nästan lite konspiratoriskt lagd, säger Roland Nelsson och skrattar.

– Det känns som att SVT ger oss som vill slå vakt om ett vårdat språk den ena snytningen efter det andra. De som gör programmen kanske ler i smyg och tänker: Nu ska vi ge dem.