Domprost: Kyrkkuppen en stöld mot hela svenska samhället

– Det är tungt och oerhört tråkigt, säger domprosten Christofer Lundgren i Strängnäs, dagen efter den fräcka stölden av kungliga regalier från domkyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Domprosten Christofer Lundgren var semesterledig när han fick telefonsamtalet från skärrade medarbetare om att Strängnäs domkyrka utsatts för brott. Två tjuvar hade då brutit sig in i den låsta montern i Strängnäs domkyrka där Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier förvarades.

– Först undrar man om det är sant, sen är det bara att jobba, säger Christofer Lundgren om samtalet och det faktum att han fick avbryta sin semester.

Tyst larm

Det var på tisdagen vid lunchtid som de misstänkta gärningsmännen slog till. Tjuvarna stal tre av sammanlagt sex föremål som förvarades i en säkerhetsmonter i ett rum inne i kyrkan. Personal fanns på plats i domkyrkan och reagerade omedelbart när det tysta larmet gick.

– Stölden upptäcktes i stort sett omedelbart. Det var ingen annan närvarande i rummet än tjuvarna när tillgreppet skedde, men man såg två personer springa genom domkyrkan.

Läs också: Kungliga kronor stals i Strängnäs domkyrka
 

Svenskt kulturarv

Enligt vittnen var det två män som en stund senare sågs hoppa i en motorbåt som låg förtöjd strax nedanför kyrkan. Polisen har sökt både till sjöss och i luften, utan framgång.

– Det är vi, domkyrkoförsamlingen, som är formella ägare till begravningsregalierna. Men det här är en stöld riktad mot det svenska samhället. Det handlar om unika föremål som tillhör det svenska kulturarvet.

Tekniker säkrar spår

Tjuvarna tog två kronor och ett riksäpple och lämnade kvar det andra riksäpplet och två spiror. De kungliga kronorna är nu internationellt efterlysta. Domkyrkoförsamlingen har löpande kontakt med polisen och länsstyrelsen i Nyköping som är tillsynsmyndighet vid brott mot kulturmiljölagen.

Enligt Christofer Lundgren befann sig polisens tekniker fortfarande i domkyrkan på onsdagsförmiddagen, där de arbetade med att säkra spår. Domkyrkan kommer att förbli stängd åtminstone under hela onsdagen.

Hur mår ni som jobbar i domkyrkan?

– Det känns oerhört tungt och tråkigt. Flera medarbetare som befann sig i domkyrkan i går blev oerhört skärrade, men ingen utsattes tack och lov för några direkta hot eller våld. De flesta mår i dag efter omständigheterna bra.

Läs också: Svårt att få tillbaka stulna kyrkklenoder

Debatt