Nyheter

Emmaus kan ha hittats: Platsen där Jesus visade sig för lärjungarna

Arkeologer kan ha hittat det bibliska Emmaus där Jesus enligt Nya testamentet visade sig för lärjungarna. Platsen ligger elva kilometer från Jerusalem, det avstånd som anges i Lukasevangeliet.

Emmaus spelar en viktig roll i Nya testamentet. Det är på vägen dit som Jesus visar sig för lärjungarna efter uppståndelsen, det är där de känner igen honom när de bryter bröd tillsammans. Allt enligt Lukasevangeliet.

Grävt ut fästning

Nu säger arkeologer, som deltar i en israelisk-fransk utgrävning, att de kan ha hittat rätta platsen för Emmaus, rapporterar tidningen Haaretz. De har grävt ut en 2 200 år gammal hellenistisk (grekisk) fästning på kullen Kirjat-Jearim utanför Jerusalem – och tror att de samtidigt upptäckt Emmaus.

Traditionellt har den palestinska byn Emmaus, som demolerades av israeliska styrkor efter sexdagarskriget 1967, pekats ut som den bibliska platsen. Men byn låg 25 kilometer från Jerusalem, betydligt längre än de ”60 stadier”, alltså elva kilometer, som Lukas anger. Också Motza, strax utanför Jerusalem, har trotts Emmaus.

Kirjat-Jearim och den närbelägna byn Abu Ghosh ligger på ”rätt” avstånd enligt Lukas, skriver arkeologerna Thomas Römer och Israel Finkelstein. I Abu Ghosh reser sig Uppståndelsekyrkan, byggd av korsfararna som identifierade byn som Emmaus.

Kirjat-Jearim är mest känt som den plats där förbundsarken förvarades under 20 år innan kung David flyttade den till Jerusalem, enligt Gamla testamentet.

Fler artiklar för dig