Nyheter

Evangeliska frikyrkan gör två konferenser om mission

En hel vecka om mission – inte bara en utan med två missionskonferenser. Det satsar Evangeliska frikyrkan på med början nu i helgen.

Efter att i fem års tid ha arrangerat en dag per år åt internationell mission gör Evangeliska frikyrkan (EFK) nu en jättesatsning. Med början lördagen den 19 oktober, i Linköping, genomför man en missionsvecka som börjar med en missionskonferens i Linköping i helgen och avslutas med en missionskonferens nästa helg i Örnsköldsvik.

Till konferenserna har man bjudit in samarbetskyrkor och organisationer från flera världsdelar.

– Vi behöver inspireras av deras arbete, mod och frimodighet, säger Linnea Åberg, regionledare för Asien i EFK:s ledningsteam för det internationella programmet.

– På flera håll, till exempel i norra Afrika och i Centralasien, förföljs kyrkan. Samtidigt som man har en otrolig tillväxt och visar i sitt konkreta arbete hur man kan förena Ordets budskap med konkret socialt engagemang, som vi i välfärdslandet Sverige kanske inte har haft samma behov av att göra.

Lokalt arbete

Förutom representanter för svenska EFK-kyrkor har man bjudit in kyrkor och organisationer från Mellanöstern, Norra Afrika, Centralafrika, Centralasien, Swaziland, Nepal, Serbien, Paraguay, Brasilien och Turkiet.

– Vi har länge känt behovet av att betona det som de lokala kyrkorna och organisationerna gör och av att ta del av deras kunskaper och erfarenheter. Mission är inte något som vi gör, utan något vi lever tillsammans och lär av varandra.

– Vi har redan en dialog med våra lokala samarbetspartners, men nu hoppas vi på riktigt goda samtal. Bland annat om hur vi som kyrkor kan betjäna samhället och Guds rike genom att arbeta tillsammans.

Läs även Evangeliska frikyrkan inrättar ny tjänst – missionsideolog

Bibelskoleungdomar

Man väntar att församlingarna runt om i Sverige skickar sina missionsråd till konferenserna, men också andra ledare och församlingsmedlemmar. Till konferensen i Linköping kommer även ett par bibelskolor och man kommer att erbjuda ett spår som riktar sig speciellt till unga, berättar Linnea Åberg.

– Det finns både en längtan och ett behov bland de unga av att få prata om mission. Det är stort, även om det ibland kan ha en lite gammaldags stämpel. Många vill ställa upp med sina gåvor när Gud kallar människor, både på hemmaplan och på bortaplan.

För Linnea Åberg själv handlar mission om att människor ska bli upprättade.

– Det är att se Guds rike växa fram bland individer och samhällen. Jesus är kung. Det är en förändrande kraft som gäller hela livet.

Läs också Fyra frikyrkor vill satsa på mission i Europa gemensamt

Fler artiklar för dig